Hyppää pääsisältöön

Suomessa on kompasteltu korkeallakin tasolla

Maamme historiassa on tunnettuja kaatumistapauksia presidentti Urho Kekkosesta jääkiekkovalmentaja Pasi Nurmiseen. Kaikkia kompurointeja ei kuitenkaan vielä omana aikanaan raportoitu julkisuuteen.

Urho Kekkonen liukastui vuonna 1956 neuvostokollegansa Kliment Voroshilovin valtiovierailun yhteydessä. Presidenttien laskeutuessa pelastusalus Kompassiin Kekkonen menetti tasapainonsa, mutta vanhana urheilijana korjasi tilanteen tyylikkäästi ja salamannopeasti. Liukastumista ei suinkaan peitelty, ja Kekkonen saattoi olla ylpeäkin reaktionopeudestaan.

Toisenlainen tilanne oli marraskuussa 1980, kun terveydeltään heikentynyt Kekkonen palasi valtiovierailulta lentokoneella. Adjutantti Juha Engströmin mukaan (HS 22.5.2011) huononäköinen presidentti häikäistyi eikä nähnyt, että laskuportaissa oli jäljellä vielä yksi askel. Tv-kamerat tallensivat hänen kompastumisensa portaiden alapäässä. Nauha kuitenkin hyllytettiin ja näytettiin tv:ssä ensi kertaa vasta 1990-luvulla, koska vanhentunutta presidenttiä haluttiin suojella.

1990-luvulle tultaessa julkisuuden luonne oli jo muuttunut, eivätkä valtionpäämiehetkään enää olleet turvassa median riepottelulta. Vuonna 1994 ruotsalainen iltapäivälehti väitti, että presidentti Martti Ahtisaari oli Tukholman-vierailunsa päätteeksi järjestänyt kuninkaanlinnassa riehakkaat jatkot, joiden aikana hän loukkasi päänsä. Presidentinkanslian tiedotteen mukaan Ahtisaari satutti otsansa iltatoimien yhteydessä. Ahtisaari syytti myöhemmin tapahtuneesta uusia nahkapohjaisia lakeerikenkiään.

Leijonien voitettua jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 2011 valmentaja Pasi Nurminen palasi Suomeen juhlakunnossa. Koneesta alas talutettu Nurminen kompastui kentälle päästyään ja kaatui punaiselle matolle kolhaisten MM-pokaalia. Nurmisen mukaan välikohtaus johtui siitä, että rikkoutunut kengänkärki osui mattoon.

Taiteeksi kaatuilun kohotti 1960-luvulla vanha jalkapallomaalivahti Vesa-Matti Loiri. Jatkoaika-ohjelma järjesti jopa epävirallisen kaatuilun SM-kisan, jonka Loiri voitti. Heittäytyjämestarin taidoilla oli käyttöä muissakin viihdetuotannoissa.

Keskustele