Hyppää pääsisältöön

Anneli Sauli, maitotytöstä tähteyteen

Anneli Saulin tie vei teatterin tanssijasta jo parikymppisenä valkokankaille. Yleisö ihastui nuoreen kaunottareen, josta tuli hetkessä tähti Hilja maitotyttö -elokuvan myötä.

Anneli Saulin (1932–2022) esiintyjän ura alkoi Lahden kaupunginteatterista, jossa hän aloitti "tanssilikkana" 1950-luvun alussa. Elokuvaohjaaja- ja tuottaja Toivo Särkkä tapasi nuoren näyttelijänalun teatteripäivillä ja yhteistyö alkoi samantien. Ensimmäinen elokuvarooli oli Särkän tuottamassa elokuvassa Me tulemme taas.

Saulin läpimurtorooli oli pääosa elokuvassa Hilja Maitotyttö vuonna 1953. Kohutulla roolilla oli myös kääntöpuolensa, elokuvan eroottinen vire ja lyhyt alastonkohtaus leimasivat Saulin uraa pitkään.

Tähteydestään huolimatta Sauli halusi tehdä monenlaisia rooleja. Päätyönsä hän teki Joensuun kaupunginteatterin parissa, jonka riveissä hän näytteli yli parikymmentä vuotta. Televisiossa Sauli on nähty myös Käenpesä ja Hovimäki sarjoissa.

Sauli esiintyi elokuvissa vielä 2000-luvullakin. Arto Nybergin ohjelmassa vieraillessaan hän kertoi uusimmasta roolistaan Saara Cantellin palkitussa Kohtaamisia-elokuvassa. Rankkaan rooliin eläytymisestä näyttelijätär toteaa että "elämä on valmistanut minut siihen".

Sauli teki myös useita elokuvia Saksassa nimellä Ann Savo. Hollywoodiinkin nuorta kaunotarta houkuteltiin, mutta tie katkesi lopulta hänen lyhyyteensä.

Anneli Sauli kuoli maaliskuussa 2022. Hän oli kuollessaan 89-vuotias. Sauli näytteli peräti seitsemällä vuosikymmenellä. Hänet palkittiin elämäntyöstään Betoni-Jussilla vuonna 2013.