Hyppää pääsisältöön

Anneli Sauli, maitotytöstä tähteyteen

Anneli Saulin tie vei teatterin tanssijasta jo parikymppisenä valkokankaille. Yleisö ihastui nuoreen kaunottareen, josta tuli hetkessä tähti Hilja maitotyttö -elokuvan myötä. Anneli Saulin (s 1932) esiintyjän ura alkoi Lahden kaupunginteatterista, jossa hän aloitti "tanssilikkana" 1950-luvun alussa. Elokuvaohjaaja- ja tuottaja Toivo Särkkä tapasi nuoren näyttelijänalun teatteripäivillä ja yhteistyö alkoi samantien. Ensimmäinen elokuvarooli oli Särkän tuottamassa elokuvassa Me tulemme taas.

Anneli Saulin läpimurtorooli oli pääosa elokuvassa Hilja Maitotyttö vuonna 1953. Kohutulla roolilla oli myös kääntöpuolensa, elokuvan eroottinen vire ja lyhyt alastonkohtaus leimasivat Saulin uraa pitkään.

Tähteydestään huolimatta Sauli halusi tehdä monenlaisia rooleja. Päätyönsä hän teki Joensuun kaupunginteatterin parissa, jonka riveissä hän näytteli yli parikymmentä vuotta. Televisiossa Sauli on nähty myös Käenpesä ja Hovimäki sarjoissa.

Sauli teki useita elokuvia Saksassa nimellä Ann Savo. Hollywoodiinkin nuorta kaunotarta houkuteltiin, mutta tie katkesi lopulta hänen lyhyyteensä, "onneksi", nauraa Anneli, joka jo silloin epäröi rapakon taa lähtöä.

Sauli on esiintynyt elokuvissa vielä 2000-luvullakin. Arto Nybergin ohjelmassa vieraillessaan hän kertoi uusimmasta roolistaan Saara Cantellin palkitussa Kohtaamisia-elokuvassa. Rankkaan rooliin eläytymisestä näyttelijätär toteaa että "elämä on valmistanut minut siihen".

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto