Hyppää pääsisältöön

Anneli Sauli, maitotytöstä tähteyteen

Anneli Saulin tie vei teatterin tanssijasta jo parikymppisenä valkokankaille. Yleisö ihastui nuoreen kaunottareen, josta tuli hetkessä tähti Hilja maitotyttö -elokuvan myötä. Anneli Saulin (s 1932) esiintyjän ura alkoi Lahden kaupunginteatterista, jossa hän aloitti "tanssilikkana" 1950-luvun alussa. Elokuvaohjaaja- ja tuottaja Toivo Särkkä tapasi nuoren näyttelijänalun teatteripäivillä ja yhteistyö alkoi samantien. Ensimmäinen elokuvarooli oli Särkän tuottamassa elokuvassa Me tulemme taas.

Anneli Saulin läpimurtorooli oli pääosa elokuvassa Hilja Maitotyttö vuonna 1953. Kohutulla roolilla oli myös kääntöpuolensa, elokuvan eroottinen vire ja lyhyt alastonkohtaus leimasivat Saulin uraa pitkään.

Tähteydestään huolimatta Sauli halusi tehdä monenlaisia rooleja. Päätyönsä hän teki Joensuun kaupunginteatterin parissa, jonka riveissä hän näytteli yli parikymmentä vuotta. Televisiossa Sauli on nähty myös Käenpesä ja Hovimäki sarjoissa.

Sauli teki useita elokuvia Saksassa nimellä Ann Savo. Hollywoodiinkin nuorta kaunotarta houkuteltiin, mutta tie katkesi lopulta hänen lyhyyteensä, "onneksi", nauraa Anneli, joka jo silloin epäröi rapakon taa lähtöä.

Sauli on esiintynyt elokuvissa vielä 2000-luvullakin. Arto Nybergin ohjelmassa vieraillessaan hän kertoi uusimmasta roolistaan Saara Cantellin palkitussa Kohtaamisia-elokuvassa. Rankkaan rooliin eläytymisestä näyttelijätär toteaa että "elämä on valmistanut minut siihen".

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto