Hyppää pääsisältöön

Utön majakka

Utön majakka pitää ensimmäistä sijaa monessakin kategoriassa, se on Suomen ensimmäinen ja vanhin yhä toiminnassa oleva valomajakka, sekä ensimmäinen radiomajakka. Se sijaitsee Utön saarella, joka on Suomen eteläisin vakituisesti asuttu saari.

Utön saaren ensimmäinen majakkatorni rakennettiin 1753. Jo ennen tätä saarella oli 1200-luvulla ja 1500-luvulla tynnyrillä varustettu masto. Ruotsin kruunun määräyksestä saarella aloitettiin luotsitoiminta 1540-luvulla.

Suomen sodassa räjäytettiin ensimmäinen, vuonna 1753 valmistunut pyöreä majakka. Sen tilalle rakennettiin uusi nelikulmainen kivimuurausmajakka, joka valmistui 1814. Tämä runko toimii yhä nykyisen majakan runkona. Vuonna 1906 majakan kiinteä valo vaihdettiin vilkkuvaksi, koska se oli liian hankalasti havaittava.

Majakan viimeinen majakkamestari Gunnar Andersson jäi eläkkeelle vuonna 1996, kun majakan otti hoitoonsa sivutoiminen loistonhoitaja. Samalla valotehoa alennettiin, sillä ammattimerenkulku ei tarvinnut valomajakkaa enää.

Majakassa sijaitsee myös kirkko, jonka sisustus on ajalta ennen vuotta 1841. Virallisesti pappi vieraili Utössä vain kaksi kertaa vuodessa, mutta sunnuntaisin oli tapana, että saaren vanhimmat miehet pitivät iltahartauden postillaa lukien.

Teksti: Heidi Tetri

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto