Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Ismo Alanko

Ismo Alanko vuonna 1985.
Ismo Alanko vuonna 1985. Kuva: Yle kuvapalvelu. Ismo Alanko

Hassisen kone -yhtyeestä tunnetuksi tullut laulaja-lauluntekijä Ismo Alangolla on takanaan jo pitkä musiikillinen ura. Ensimmäisen rakkauslaulunsa hän kuitenkin sanoitti vasta kahdeksannen levynsä jälkeen.

Ismo Alanko syntyi 1960 Helsingissä musikaaliseen perheeseen. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän kuitenkin vietti Joensuussa, jonne hänen musiikilliset juurensakin juontavat. Perhetaustastaan huolimatta yhdeksänvuotias Alanko ei kokenut itseään musikaaliseksi ja lauluaankin tuohon aikaan hän kuvailee surkeaksi. Vanhempien kannustuksesta hän kuitenkin päätti pyrkiä koulunsa musiikkiluokalle.

Aikoinaan poikakiintiöllä musiikkiluokalle päässyt artisti vaikuttaa tällä hetkellä Ismo Alanko Teholla -yhtyeessä. Tuotteliaalle artistille on useissa eri kokoonpanoissa tähän mennessä kertynyt kaikkiaan 16 kultalevyä sekä kahdeksan platinalevyä. Lisäksi hänet on palkittu monilla musiikkialan tunnustuksilla, kuten Juha Vainion sanoittajapalkinnolla sekä Emma-palkinnoilla. Teksti: Heidi Tetri

Tietolaatikko

Ismo Kullervo Alanko s. 12. marraskuuta 1960 Helsinki
Ohjelmaan kuuluneet musiikkiotteet on jouduttu tekijänoikeudellisista syistä leikkaamaan pois

Lue lisää:

Hayaayahayayaa! Sielun Veljet oli rock-energiaa kaikille aisteille

Elävän arkiston koosteeseen on kerätty Sielun Veljien musiikkivideoita, live-esiintymisiä sekä haastatteluita vuosien varrelta. Bändi ei tyytynyt vain tyydyttämään kuulijoita, Sielun Veljien taide palveli kaikkia kokijan aisteja – hikirauhasia unohtamatta.

Lue lisää:

Ismo Alanko

Tarjolla tänään: Hassisen Kone

"Jos joku asia on mielettömän ruma, miksi siitä pitäisi kertoa kauniisti", joensuulaisbändi hämmästeli lauluistaan noussutta kohua 1980-luvun alussa.

Lue lisää:

Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta

Ismo Alangon vuonna 1990 ilmestynyt biisiklassikko tiivisti muutamaan minuuttiin kansakunnan suuren murroksen - maaltamuuton, kaupungistumisen ja globalisaation.