Hyppää pääsisältöön

Armas J. Pullan luomat sankarit Ryhmy ja Romppainen vedättivät vihollista ja omiakin tärkeilijöitä

Kirjailija Armas J Pulla työhuoneessaan 1970.
Kirjailija Armas J Pulla työhuoneessaan 1970. Kuva: Kalle Kultala/Yle Armas J. Pulla

Jatkosodan huumorisankarit vääpeli Ryhmy ja vänrikki Romppainen seikkailivat Armas J. Pullan suosituissa sotaromaaneissa. Vihollista nimiteltiin estoitta ja kalauteltiin rutiininomaisesti kalloon, ja hienosteleville nappiherroillekin ehdittiin naureskella.

Kalle Ryhmyn ja Ville Romppaisen seurana oli heidän uskollinen sotakissansa Mörökölli. Kaverukset eivät olleet julmia tappajaluonteita vaan pikemminkin veijareita ja sanan säilän heiluttajia.

Ryhmyn ja Romppaisen seikkaluja -kirjana
Ryhmyn ja Romppaisen seikkaluja -kirjana Kuva: yle Armas J. Pulla

Puna-armeijan edustajien kykyjä ja älynlahjoja vähäteltiin niin romaaneissa kuin niiden radiosovituksissa. Viholliset olivat ajan tavan mukaan "ryssiä", "sloboja", "iivanoita" tai "vanjoja". Oheisessa radiokatkelmassa sankarit päivittelevät, miten "ryssä haisee pakkasessakin".

Ei ollutkaan yllättävää, että rauhan tultua Ryhmy ja Romppainen -kirjat poistettiin kaupoista ja kirjastojen hyllyistä neuvostoliittolaisia loukkaavina. Toisaalta natsi-Saksassa kiellettiin sodan aikana parivaljakon seikkailuista tehdyn elokuvan esittäminen, koska siinä suhtauduttiin epäkunnioittavasti esimiehiin. Tuotteliaan Armas J. Pullan tuotanto käsittää kaikkiaan noin 80 teosta. Tärkeily ja teeskentely kaikissa muodoissaan olivat hänen ivansa kohteita - myös Ryhmy-romaaneissa. Pullaa innoitti ranskalainen kepeys, ja hän saikin epävirallisen Ranskan kulttuurin "pussinsuunvartijan" aseman.

Ryhmyn ja Romppaisen seikkailujen ohella Pulla kirjoitti historiallisia veijaritarinoita ja erilaisia kulttuurihistoriallisia teoksia mm. ruuasta ja nautintoaineista. Hänet tunnettiinkin antaumuksellisena gastronomina. Nadja Nowakin vuonna 2004 tekemässä ohjelmassa Armas J.Pullasta kertovat hänen poikansa Jorma Pulla, elämäkerturi Martti Sinerma, Pulla-tutkija Olli Nurminen sekä radioveteraani Eero Saarenheimo. Näytteet lukee Ari Kallio.

Tietolaatikko

Ryhmy ja Romppainen seikkailivat kaikkiaan kolmessatoista romaanissa. Ensimmäiset niistä julkaistiin jo välirauhan aikana. Viimeisten sodanaikaisten kirjojen ilmestyessä lukijat olivat jo kyllästyneet sotaan, ja kaksikko seikkailikin niissä siviilissä. Ryhmy-kirjoista tehtiin myös kolme elokuvaa. Lopullisesti kaverukset vetäytyivät eläkkeelle vuonna 1967.

Kommentit