Hyppää pääsisältöön

Topi Sorsakoski taisi ikivihreät

Topi Sorsakosken suosio ei rajoittunut Agents-aikoihin. Päinvastoin, Sorsakosken hehkuttamina on iskelmä kuin iskelmä purrut suomalaisiin kuin häkä.

Sorsakoski (1952-2011) aloitti uransa vuonna 1968 veljensä Antti Tammilehdon kanssa Kalle Kiwes Blues Bandissa. Tämän jälkeen Sorsakoski soitti The Boys -yhtyeessä kitaristina.

The Boysista ura vei 1980-luvun alussa Agentsin kitaristiksi ja ajoittain kakkossolistiksi Baddingia tuuraamaan. Vuonna 1985 hän siirtyi nopealla varoituksella solistiksi Baddingin tilalle.

Sorsakosken ja Agentsin musiikki, joka oli yhdistelmä rokkia, rautalankaa ja Suomi-iskelmää, nousi nopeasti suursuosioon. Agents-aikoinaan Sorsakoski tulkitsi paljon mm. Olavi Virtaa.

Vuonna 1992 Sorsakoski jättäytyi Agentsista soolouralle. Samana vuonna hän levytti oppi-isänsä ja hyvän ystävänsä Reijo Taipaleen kanssa isoksi hitiksi nousseen kappaleen Kulkukoirat. Sama nimi vakiintui myös Sorsakosken taustabändin nimeksi. 1990-luvun muita suuria hittejä olivat mm. Ajomies ja Eva.

Omien keikkojensa lisäksi Sorsakoski on ollut tuttu näky ja ääni lukuisten muiden iskelmälaulajien keikoilla ja levyillä. Keväällä 2007 Sorsakoski palasi Agentsin miehistöön yhden levyn ja keikkakiertueen ajaksi.

Vuonna 2010 Sorsakoski vieraili myös metalliyhtye Viikatteen levyllä. Hänen äänensä kuuluu kappaleessa Hautajaissydän.

Tietolaatikko

Kulkukoirat: Clark, Guy (sävellys, alkuperäinen sanoitus), Holm, Jari (sovitus), Tapaninen, Juha (suomenkielinen sanoitus).
Täysikuu: Punta, Pedro de (= Kärki, Toivo) (sävellys), Itä, Orvokki (= Helismaa, Reino) (sanoitus).
Kun ilta ehtii: Essen, Robert von (sävellys), Virta, Olavi (sanoitus).
Eva:Silbermann, Benedict (sävellys), Aleda, Van (sävellys), Pulliainen, Esa (sovitus), Verrieres, Jacques (alkuperäinen sanoitus), Itä, Orvokki (= Helismaa, Reino) (sanoitus).
Ajomies: Feldman, Juri (sävellys), Pulliainen, Esa (sovitus), Helismaa, Reino (sanoitus).

Kommentit