Hyppää pääsisältöön

Topi Sorsakoski taisi ikivihreät

Topi Sorsakosken suosio ei rajoittunut Agents-aikoihin. Päinvastoin, Sorsakosken hehkuttamina on iskelmä kuin iskelmä purrut suomalaisiin kuin häkä.

Sorsakoski (1952-2011) aloitti uransa vuonna 1968 veljensä Antti Tammilehdon kanssa Kalle Kiwes Blues Bandissa. Tämän jälkeen Sorsakoski soitti The Boys -yhtyeessä kitaristina.

The Boysista ura vei 1980-luvun alussa Agentsin kitaristiksi ja ajoittain kakkossolistiksi Baddingia tuuraamaan. Vuonna 1985 hän siirtyi nopealla varoituksella solistiksi Baddingin tilalle.

Sorsakosken ja Agentsin musiikki, joka oli yhdistelmä rokkia, rautalankaa ja Suomi-iskelmää, nousi nopeasti suursuosioon. Agents-aikoinaan Sorsakoski tulkitsi paljon mm. Olavi Virtaa.

Vuonna 1992 Sorsakoski jättäytyi Agentsista soolouralle. Samana vuonna hän levytti oppi-isänsä ja hyvän ystävänsä Reijo Taipaleen kanssa isoksi hitiksi nousseen kappaleen Kulkukoirat. Sama nimi vakiintui myös Sorsakosken taustabändin nimeksi. 1990-luvun muita suuria hittejä olivat mm. Ajomies ja Eva.

Omien keikkojensa lisäksi Sorsakoski on ollut tuttu näky ja ääni lukuisten muiden iskelmälaulajien keikoilla ja levyillä. Keväällä 2007 Sorsakoski palasi Agentsin miehistöön yhden levyn ja keikkakiertueen ajaksi.

Vuonna 2010 Sorsakoski vieraili myös metalliyhtye Viikatteen levyllä. Hänen äänensä kuuluu kappaleessa Hautajaissydän.

Tietolaatikko

Kulkukoirat: Clark, Guy (sävellys, alkuperäinen sanoitus), Holm, Jari (sovitus), Tapaninen, Juha (suomenkielinen sanoitus).
Täysikuu: Punta, Pedro de (= Kärki, Toivo) (sävellys), Itä, Orvokki (= Helismaa, Reino) (sanoitus).
Kun ilta ehtii: Essen, Robert von (sävellys), Virta, Olavi (sanoitus).
Eva:Silbermann, Benedict (sävellys), Aleda, Van (sävellys), Pulliainen, Esa (sovitus), Verrieres, Jacques (alkuperäinen sanoitus), Itä, Orvokki (= Helismaa, Reino) (sanoitus).
Ajomies: Feldman, Juri (sävellys), Pulliainen, Esa (sovitus), Helismaa, Reino (sanoitus).

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto