Hyppää pääsisältöön

AIV-menetelmä takasi maidontulon talvellakin

Akateemikko A. I. Virtasen nimikirjaimista tunnettu tuorerehun säilöntämenetelmä paransi suomalaisten meijerien kilpailukykyä ja toi keksijälleen Nobelin palkinnon 1945.

Suomalaisiin biokemian pioneereihin kuulunut professori Artturi Ilmari Virtanen kehitti AIV-säilöntäliuoksensa vuonna 1928 yhdessä lähimmän työtoverinsa fil.tri Henning Karströmin kanssa.

Keksintö oli yksi painavimmista perusteista, kun Virtaselle myönnettiin kemian Nobel vuonna 1945. Se on toistaiseksi ainoa luonnontieteiden alalla Suomeen saatu Nobel-palkinto.

Oheisessa ohjelmassa AIV-menetelmän alkuvaiheista kertovat Virtasen ja Karströmin lisäksi professori Matti Kreula ja Virtasen poika agronomi Olavi Virtanen. AIV-menetelmän jatkokehittelystä kertoo FK Tauno Moisio.

Kuvissa vilahtaa myös agrologi Yrjö Karhu, kriittinen maallikkotutkija, joka oli yksi ensimmäisistä AIV-kenttäneuvojista 1930-luvun Suomessa.

Ohjelma on koottu Jaakko Kyläsalon vuonna 1978 TV1:lle suunnittelemasta ja ohjaamasta dokumenttiohjelmasta AIV – A.I. Virtanen. Ohjelman alkuperäinen kuvanauha on aikanaan poistettu, mutta filmi-insertit ovat säilyneet Yleisradion tv-arkistossa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto