Hyppää pääsisältöön

Bees & Honey -palstan Eki, teinien turvana jo vuodesta 1974

Nuorisolehti Suosikissa ovat idolit ja ilmiöt tulleet ja menneet, mutta yksi on pysynyt. Lähes 40 vuoden ajan, on nuorten kysymyksiin Bees & Honey -palstalla vastannut sama lääkäri.

Tietolaatikko

Erkki-Pekka Helle on toiminut monissa lääketieteen alan luottamustehtävissä ja mm. lääkärinä puolustusvoimissa. Haastattelun aikoihin Helle piti edelleen yleislääkärin vastaanottoa pääkaupunkiseudun lääkäriasemilla. Hän teki myös harvinaiseksi käyneitä lääkärin kotikäyntejä.

Suosikki-lehden lääkäripalstalla Erkki-Pekka Helle on vastannut nuorten kysymyksiin vuodesta 1974 lähtien.

Suosikki on suomalainen vuodesta 1961 asti julkaistu nuorisolehti.

Viisikymppisiään vuonna 2011 viettävä Suosikki-lehti on kiertänyt jo useiden lukijasukupolvien käsissä. Lehteä lukeneet muistavat sen sivuilta todennäköisesti ainakin lääkäripalstan, josta on murrosikäisenä luettu tirskuen kehoon ja seksiin liittyviä kysymyksiä. Bees & honey -palsta onkin yksi lehden tunnetuimmista ja pitkäaikaisimmista brändeistä.

Seksuaalisuus, oma ja toisten keho sekä vertailu muihin ovat nuorien kestoaiheita. Vuoden 1979 Suosikista voi lukea sana sanalta lähes identtisen kehon muutoksiin liittyvän kysymyksen kuin 2000-luvun lääkäripalstalta.

Kysymyksiin jo vuodesta 1974 lähtien vastannut lääkäri Erkki-Pekka Helle, Dear Eki, jaksaa paneutua ikuisiin aiheisiin, sillä kysyjille ne ovat uutta asiaa. Hän painottaa, että jokainen nuori täytyy ottaa vakavasti. Paras palkkio työstä on nuorilta tuleva kiitos.

Palsta on pysynyt lähes samana vuosikymmenten ajan. Suurin muutos on ollut se, että kysykset tulevat nykyään kirjeen sijasta sähköpostilla ja palstaa voi lukea myös netissä. Tekniikan myötä kynnys yhteydenottoon on madaltunut, siksi kysymysten määräkin on kasvanut muutamasta kymmenestä satoihin. Yhteydenottoja tulee parhaimmillaan kuukaudessa yli 500.

Vuosikymmenten aikana nuorten trendit ovat vaihdelleet. 1970-luvulla oli muodissa laihuuden ihannointi. Idolina pidetyn huippuhoikan valokuvamalli Twiggyn vaikutus oli nähtävissä pitkään ja näkyi alipainoisuutena. 1980-luvulla kuvassa olivat päihteet ja huumeet.

Erkki-Pekka Helle katselee nuorten elämää aitiopaikalta. Myös uusia huolen aiheita on tullut nuorten elämään. Rikkonaiset kodit ja uusperheiden ihmissuhteet näkyvät myös kirjeissä.

"Se, mikä on selvästi lisääntynyt, on masentuneisuus. Se on todella tätä nykypäivää. Kirjeistä se tulee hyvin suorasti esiin", toteaa Lähde. "Ne ovat pitkiä kirjeitä. Siellä on hyvin monenlaista ongelmaa: perheongelmia, koulukiusaamista, ja se on usein nimenomaan henkistä."

Dear Eki on monelle nuorelle ollut vuosikymmenten varrella isällinen hahmo. Lähitulevaisuudessa Eki toivoo löytävänsä palstalleen sopivan jatkajan.

Teksti: Akuutti, Heidi Sommar

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto