Hyppää pääsisältöön

Bees & Honey -palstan Eki oli teinien turvana vuodesta 1974

Nuorisolehti Suosikissa (1961–2012) idolit ja ilmiöt tulivat ja menivät, mutta yksi pysyi. Lähes 40 vuoden ajan nuorten kysymyksiin Bees & Honey -palstalla vastasi sama lääkäri: Erkki-Pekka Helle, Dear Eki.

Viisikymppisiään vuonna 2011 viettänyt Suosikki-lehti kiersi useiden lukijasukupolvien käsissä. Lehteä lukeneet muistavat sen sivuilta todennäköisesti ainakin lääkäripalstan, josta murrosikäisenä luettiin tirskuen kehoon ja seksiin liittyviä kysymyksiä. Bees & honey -palsta oli yksi lehden tunnetuimmista ja pitkäaikaisimmista brändeistä.

Seksuaalisuus, oma ja toisten keho sekä vertailu muihin ovat nuorien kestoaiheita. Vuoden 1979 Suosikista voi lukea sana sanalta lähes identtisen kehon muutoksiin liittyvän kysymyksen kuin 2000-luvun lääkäripalstalta.

Kysymyksiin jo vuodesta 1974 lähtien vastaillut lääkäri Erkki-Pekka Helle, Dear Eki, jaksoi paneutua ikuisiin aiheisiin, sillä kysyjille ne olivat usein ihan uutta asiaa. Helle painotti Akuutin haastattelussa, että jokainen nuori täytyi ottaa vakavasti. Paras palkkio työstä taas oli nuorilta tuleva kiitos.

Palsta pysyi Suosikissa lähes samana vuosikymmenten ajan. Suurin muutos oli, että kysykset tulivat myöhäisimpinä vuosina kirjeiden sijaan sähköpostilla ja palstaa pystyi lukemaan myös netissä. Tekniikan myötä kynnys yhteydenottoihin madaltui, siksi kysymysten määräkin kasvoi. Yhteydenottoja palstalle tuli parhaimmillaan kuukaudessa yli 500.

Vuosikymmenten aikana nuorten trendit vaihtelivat. 1970-luvulla oli muodissa laihuuden ihannointi. Idolina pidetyn huippuhoikan valokuvamalli Twiggyn vaikutus oli nähtävissä pitkään ja näkyi alipainoisuutena. 1980-luvulla kuvassa olivat päihteet ja huumeet.

Erkki-Pekka Helle katseli nuorten elämää aitiopaikalta. Vuosien aikana nuorten elämään oli noussut uusia huolen aiheita. Rikkonaiset kodit ja uusperheiden ihmissuhteet näkyivät myös kirjeissä. Dear Eki oli monelle nuorelle vuosikymmenten varrella myös isällinen hahmo.

Teksti: Akuutti, Heidi Sommar, Ville Matilainen

Erkki-Pekka Helle, Dear Eki

Erkki-Pekka Helle on toiminut monissa lääketieteen alan luottamustehtävissä ja mm. lääkärinä puolustusvoimissa. Haastattelun aikoihin Helle piti edelleen yleislääkärin vastaanottoa pääkaupunkiseudun lääkäriasemilla. Hän teki myös harvinaiseksi käyneitä lääkärin kotikäyntejä.

Suosikki-lehden lääkäripalstalla Erkki-Pekka Helle on vastannut nuorten kysymyksiin vuodesta 1974 lähtien.

Kommentit