Hyppää pääsisältöön

Bees & Honey -palstan Eki, teinien turvana jo vuodesta 1974

Nuorisolehti Suosikissa ovat idolit ja ilmiöt tulleet ja menneet, mutta yksi on pysynyt. Lähes 40 vuoden ajan, on nuorten kysymyksiin Bees & Honey -palstalla vastannut sama lääkäri.

Tietolaatikko

Erkki-Pekka Helle on toiminut monissa lääketieteen alan luottamustehtävissä ja mm. lääkärinä puolustusvoimissa. Haastattelun aikoihin Helle piti edelleen yleislääkärin vastaanottoa pääkaupunkiseudun lääkäriasemilla. Hän teki myös harvinaiseksi käyneitä lääkärin kotikäyntejä.

Suosikki-lehden lääkäripalstalla Erkki-Pekka Helle on vastannut nuorten kysymyksiin vuodesta 1974 lähtien.

Suosikki on suomalainen vuodesta 1961 asti julkaistu nuorisolehti.

Viisikymppisiään vuonna 2011 viettävä Suosikki-lehti on kiertänyt jo useiden lukijasukupolvien käsissä. Lehteä lukeneet muistavat sen sivuilta todennäköisesti ainakin lääkäripalstan, josta on murrosikäisenä luettu tirskuen kehoon ja seksiin liittyviä kysymyksiä. Bees & honey -palsta onkin yksi lehden tunnetuimmista ja pitkäaikaisimmista brändeistä.

Seksuaalisuus, oma ja toisten keho sekä vertailu muihin ovat nuorien kestoaiheita. Vuoden 1979 Suosikista voi lukea sana sanalta lähes identtisen kehon muutoksiin liittyvän kysymyksen kuin 2000-luvun lääkäripalstalta.

Kysymyksiin jo vuodesta 1974 lähtien vastannut lääkäri Erkki-Pekka Helle, Dear Eki, jaksaa paneutua ikuisiin aiheisiin, sillä kysyjille ne ovat uutta asiaa. Hän painottaa, että jokainen nuori täytyy ottaa vakavasti. Paras palkkio työstä on nuorilta tuleva kiitos.

Palsta on pysynyt lähes samana vuosikymmenten ajan. Suurin muutos on ollut se, että kysykset tulevat nykyään kirjeen sijasta sähköpostilla ja palstaa voi lukea myös netissä. Tekniikan myötä kynnys yhteydenottoon on madaltunut, siksi kysymysten määräkin on kasvanut muutamasta kymmenestä satoihin. Yhteydenottoja tulee parhaimmillaan kuukaudessa yli 500.

Vuosikymmenten aikana nuorten trendit ovat vaihdelleet. 1970-luvulla oli muodissa laihuuden ihannointi. Idolina pidetyn huippuhoikan valokuvamalli Twiggyn vaikutus oli nähtävissä pitkään ja näkyi alipainoisuutena. 1980-luvulla kuvassa olivat päihteet ja huumeet.

Erkki-Pekka Helle katselee nuorten elämää aitiopaikalta. Myös uusia huolen aiheita on tullut nuorten elämään. Rikkonaiset kodit ja uusperheiden ihmissuhteet näkyvät myös kirjeissä.

"Se, mikä on selvästi lisääntynyt, on masentuneisuus. Se on todella tätä nykypäivää. Kirjeistä se tulee hyvin suorasti esiin", toteaa Lähde. "Ne ovat pitkiä kirjeitä. Siellä on hyvin monenlaista ongelmaa: perheongelmia, koulukiusaamista, ja se on usein nimenomaan henkistä."

Dear Eki on monelle nuorelle ollut vuosikymmenten varrella isällinen hahmo. Lähitulevaisuudessa Eki toivoo löytävänsä palstalleen sopivan jatkajan.

Teksti: Akuutti, Heidi Sommar

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto