Hyppää pääsisältöön

Alusasulta vaaditaan paljon

Malli esittelee Fortunella-alusasuja 1960-luvun alussa. Kuva: LF-Foto/Esko Manninen.


”Teettekö kaiken, mitä vartalonne hyväksi voi tehdä?”

1930-luvun alun liivimainos oli kansanterveyden asialla. Liivejä mainostettiin ennen kaikkea äideille ja ”vikavatsaisille”. Pian uskallettiin jo puhua suoraan alusasujen yhteydestä ulkonäköön. Liivien luvattiin ”loihtivan rumat rasvakerrokset pois” ja ”saavan solakat tyttömäiset muodot esille”.

Alusasut eivät ole koskaan pelkästään kätkeneet, vaan aina myös korostaneet. Läpi alusasujen nykyhistorian on korostavaa vaikutusta vahvistettu esimerkiksi rintaliiveissä.

Halutun ihannefiguurin luomiseen tarkoitettujen tuotteiden määrä on paisunut valtavasti viime vuosina: tuotteita on tarjolla kymmenittäin eri vartalotyypeille.

Muokkaavat alusasut eivät tuo alusasumaailmaan sinänsä mitään uutta: vuosituhansia naiset ovat käyttäneet erilaisia keinoja tukeakseen tai muotoillakseen vartaloaan milloin käytännön, milloin kauneuden vuoksi. Historiasta tunnetut nauhat, vyöt ja liivit johtivat lopulta korsettiin, joka on eri aikoina puristanut ja toisaalta pullistanut halutut vartalon muodot esiin.

Alusasu

Kokonaisvaltainen, silotteleva vaikutus

Nykyisillä muokkaavilla alusasuilla tarkoitetaan alusasuja, jotka silottelevat profiilia tai kohottavat haluttuja kohtia. Topit, paidat, housut ja alushameet kadottavat ylimääräisiksi koetut muhkurat esimerkiksi reisistä tai vatsan seudulta - tai toisaalta kohottavat esimerkiksi takapuolta.

- Muotoilevat alusasut silottavat kokonaisvaltaisesti. Niitä ostetaan yhtälailla juhla- kuin arkipukeutumiseenkin ja erityisesti näitä kysytään synnytyksen jälkeen, kertoo alusvaatemyyjä Tiina Ojantausta tavaratalo Stockmannilta.

Muokkaavien alusasujen kysyntä on lisääntynyt vintage-pukeutumisen myötä. Vyötäröä halutaan korostaa, 50-60-lukulaiset mekot vaativat napakkaa alusasua ja korsetit näkyvät myös juhlavaatteina eivätkä vain alusasuina.

Mutta kaikki markkinoilla olevat muokkaavat alusasut eivät ole kauniita. Kuka niitä käyttää?

Ilman muuta nykyisissä muokkaavissa alusasuissa on mukana myös huumoria ja pilkettä silmäkulmassa.
- Ilman muuta nykyisissä muokkaavissa alusasuissa on mukana myös huumoria ja pilkettä silmäkulmassa. Muokkaavat alusasut eivät ole välttämättä sillä tavalla hyvännäköisiä, kuin alusasulta yleensä odotetaan, mutta ne ovat sitten sitäkin napakampia. Niillä on kulloinkin tarvittavia ominaisuuksia, selittää Ojantausta.

Alusasujen ohella muotoilevuutta on mukana myös esimerkiksi t-paidoissa, joita hankitaan nyt työvaatteiden kuten jakkujen alle.

- Näistä paidoista ei huomaa mitenkään, että kyse on muotoilevista tuotteista, sanoo Ojantausta.

Alusvaatemyyjä Tiina Ojantaustan mukaan kaikkein suosituin muokkaava tuote on tällä hetkellä ylös vyötärölle tai rintaliiveihin asti nousevat alushousut sekä muotoileva alushame, joka kellottuu hieman alaspäin.

Alaspäin kellottuva alushame on tarkoitettu erityisesti kotelomekkojen alle, sillä se ei purista reisiä. Korkeat alushousut taas muokkaavat vyötärön ja reidet linjakkaiden mekkojen alle.

Kohti kesää hankitaan eniten body beigeä eli puuterinvärisiä alusasuja kevyiden kesämekkojen alle - muutoin alusvaatemarkkinoiden suosikkiväri on selkeästi musta.

 

Alusasut ovat muokanneet vartaloa aina - muoti on määrännyt, mistä kohtaa. Katso kuva-aarteita Ylen arkistosta - alusasuja 1950- ja 60-luvuilta.

Linkit:

Kommentit
 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!