Hyppää pääsisältöön

Huippumatemaatikko ylisti Göringiä radiossa 1940

Samaan aikaan kun Suomen ja Saksan sotilaallinen yhteistyö tiivistyi välirauhan aikana, professori Rolf Nevanlinna esitteli radioesitelmässään natsi-Saksan valtakunnanmarsalkan sankarillisena valtiomiehenä.

Tietolaatikko

Hermann Göring antoi perustaa ensimmäiset keskitysleirit hallituksen vastustajia varten. Myös Gestapo perustettiin hänen aloitteestaan. Göringin epäonnistuminen Iso-Britannian vastaisessa taistelussa käänsi hänen uransa laskuun.
Vuonna 1941 Göring määräsi laadittavaksi suunnitelman juutalaiskysymyksen "lopulliseksi ratkaisemiseksi". Nürnbergin oikeudenkäynnissä 1946 hän sai kuolemantuomion, mutta riisti itseltään hengen ennen sen täytäntöönpanoa.
Professori Rolf Nevanlinna (1895-1980) nimitettiin Helsingin yliopiston rehtorina vuonna 1941, mutta joutui sotien jälkeen eroamaan virastaan.
Nevanlinnan 26.09.1940 pitämän alkuperäisen Göring-esitelmän äänite ei ole tallella. Aarre Nyman luki sen tekstin nauhalle uudelleen vuonna 2000.

Saksalaismielisyydestään tunnettu Nevanlinna luonnehti esitelmässään Göringiä "Saksan kansan johtajan uskollisimmaksi taistelu- ja työtoveriksi", joka on Hitlerin rinnalla "toteuttanut uuden Saksan nousua".

Göring toimi ensimmäisen maailmansodan aikana taistelulentäjänä. Hän liittyi jo varhain Hitlerin kansallissosialisteihin, joiden taholta kajahti "sankaruuden ääni keskellä tasapäistä latteutta".

Göringin ensimmäinen tehtävä oli perustaa puolisotilaalliset SA-joukot. Natsien noustua valtaan hän loi Saksan ilmavoimat uudelleen. Göring toimi myös Saksan talouden ensimmäisen nelivuotissuunnitelman valvojana ja johti alussa taistelua Iso-Britanniaa vastaan.

Göring-esitelmä kuultiin sarjassa Itämeren piirin valtiomiehiä. Keväällä 1941 sarjassa Viikon kirja kuultiin esittely Adolf Hitlerin teoksesta Taisteluni.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto