Hyppää pääsisältöön

Pieni alusasuhistoria

Alusasujen lyhyt historia. Korsetti. Kuva: whatkatiedid.com

 

● Alushousut ilmestyvät suomalaisen säätyläisnaisen jalkoihin 1800-luvulla. Aluksi housuja pidetään säädyttöminä ja liian miehisinä.

● 1800-luvun valmisalusasut ovat silkkiä tai ohutta batistia ja niitä koristavat pitsti ja kirjonnat. Suurin osa naisista käyttää kuitenkin itse tehtyjä, valkoisesta puuvillakankaasta ommeltuja paitoja ja housuja. Käytännöllisyys ja keveys tulevat alusvaatteisiin vasta 1900-luvulla.

● 1800-luvun alussa aletaan neuloa korsetteja koneellisesti. Korsetista tulee arkipäiväinen vaatekappale ylellisyystuotteen sijaan.

● 1830-luvulla ihannevyötärö – ampiais- tai hämähäkkivyötärö – on niin kapea, että sen ympäri yltää kahden käden sormin. Korsetin kiristäminen tarpeeksi tiukaksi on mahdollista uuden keksinnön, metallisten nyörinreikien, ansiosta.

● Kumilankoja sisältävät ”hygieeniset korsetit” tulevat käyttöön 1860-luvulla. Näitäkään korsetteja ei juuri voinut pestä, nimestään huolimatta. Samaan aikaan ilmestyvät myyntiin ensimmäiset värilliset satiinikorsetit – mustat, punaiset ja harmaat.

Illan juhlia varten pukeudutaan korsettiin jo aamulla. Korsettia kiristetään muutaman tunnin välein, kunnes vartalo on iltaan mennessä halutun muotoinen. 
● 1880-luvulla ihannevyötärönmitta on 33 senttiä. Illan juhlia varten pukeudutaan korsettiin jo aamulla. Korsettia kiristetään muutaman tunnin välein, kunnes vartalo on iltaan mennessä halutun muotoinen. 

● 1900-luvun alussa todetaan olevan ”epäsiistiä ja terveydelle vahingollista” kulkea ilman alushousuja.

Otavan Iso Tietosanakirja tuntee vielä vuonna 1913 ilmiön ”kuremaksa”, kureliivien ja ahtaalle sidottujen vaatteiden aiheuttaman maksan epämuodostuman.

● 1920-luvulla unohdetaan vartalon naiselliset piirteet: rintoja latistetaan, lantiota kavennetaan ja vyötärö jätetään huomiotta. Muotiin tulee suora linja ja poikamainen muoti.

● 1930-luvulla keksittään vetoketju, joka lisää liivien käyttömukavuutta.

● 1935 markkinoille tulevat liivien kuppikoot A, B, C, ja D.

● 1950-luvun amerikkalaiset filmitähdet korostavat poveaan. Liioittelevan korkea, teräväkärkinen poven muoto korvaa luonnollisen pyöreän muodon. Povikuningatarilmiö alkaa.

● 1950-luvulla suomalaiset liivitehtaat valmistavat liivejä lisensseillä esimerkiksi Triumphille. Esimerkiksi kartiomaisia Peter Pan –liivejä valmistetaan ja myydään yli 10 vuotta.

● Lycra tulee alusasuihin vuonna 1960, esimerkkinä uudesta materiaalista päälle pujotettava liivi Little Godiva.

● 1963 ilmestyy rintaliivi leveillä, säädettävillä olkaimilla.

● 1970-luvun alussa rintaliivien käyttöä vastustettiin laajasti. Markkinat vastaavat tarjoamalla entistä kevyempiä malleja, niin sanottu epäliivejä.

Jean Paul Gaultierin Madonnalle suunnittelema korsetti vuodelta 1990 on paluu 1950-luvun liivimuotiin.

● 2000-luvulle tultaessa korsetti on palannut alusasumuotiin, ja sitä käytetään myös päällysvaatteena. Korsetintekijöiden taitoja tarvitaan jälleen.

● 2010-luvulla markkinoilla on muokkaavia ja muotoilevia alusasuja enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin. Vyötäröä korostetaan 50-60-lukujen malliin.


Lähteet:   
Sirkka Kopisto, Pirkko Sihvo:
Puku suomessa 1750 - 1900. Museovirasto 1996.
Ilse Juntikka:
Koreuden tähden. Pohjois-Pohjanmaan museo 1993.
Joy McKenzie:
The best in lingerie design.1997.

 

Kuvagalleriassa Ylen arkistojen aarteita - alusasuja 1950- ja 60-luvuilta.

Linkit:

Kommentit
 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!