Hyppää pääsisältöön

Valitse rintaliivit oikein

Valitse rintaliivit oikein. Kuva: Yle/Comstock

Taikasana liiviostoksilla on sovittaminen ja vertaaminen, nimenomaan myyjän avustuksella vertaaminen: itse on vaikea hahmottaa, millaisia liivejä on olemassa ja kuinka ne on tarkoitettu istumaan, kaikki eri tavalla.

Vanhojen liivien kokoon ei kannata sokeasti luottaa, koska eri valmistajien malleissa koot ja leikkaukset vaihtelevat suuresti. Myös painonmuutokset, raskaudet ja imetys muuttavat rintojen profiilia ja kokoa, mikä näkyy rintaliivien istuvuudessa.


Liiviostoksilla:

 • Ennen liiviostoksille lähtöä on hyvä mitata rinnan ympärysmitta rintojen alta ja päältä.
 • Rinnakkaiskokoja kannattaa sovittaa ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi rintaliivien ympärysmittaa pienentämällä ja kuppikokoa suurentamalla saattaa löytyä sopivat liivit.
 • Hakaset tulisi sovittaessa kiinnittää uloimpiin lenkkeihin, koska liivit löystyvät pesussa. Hyvin istuvissa liiveissä rinnan kärki asettuu liivien korkeimpaan kohtaan. Kaarituki tukee koko rintaa, eikä se purista.
 • Myyjä opastaa näkemään, onko kaarituki on liivissä paikallaan - ettei se jää sivulta painamaan tai ettei sivulta tule mitään ulos.

 

Halvimmat liivit saa noin kymmenellä eurolla ja kalleimmista pitsiunelmista tai muokkaavista alusasuista saa maksaa reilusti toista sataa euroa. Käsintehdyt kirjonnat ja pitsit nostavat hintaa, samoin kohottamaan, tukemaan tai kiristämään tarkoitetut tikkaukset ja leikkaukset.

Lähes kaikki rintaliivit valmistetaan keinokuiduista. Mikrokuitu on mukava iholla ja helppohoitoinen materiaali. Kaikille mikrokuitu ei kuitenkaan sovi allergisten reaktioiden takia.

Alusasujen oikeanlainen pesu pidentää niiden ikää. Käytännössä liivejä ei voi pestä liikaa: ne saisi pestä jopa jokaisen käytön jälkeen. 

Pieni alusasujen hoito-opas

 • Rintaliivit tulisi pestä lähes joka käyttökerran jälkeen, sillä hiki syövyttää kuituja.
 • Myyjät suosittelevat käsipesua nestemäisellä pesuaineella ja huolellista huuhtelua.
 • Rintaliivejä ei saisi kuivattaa patterilla tai suorassa auringonvalossa.
 • Ennen konepesua kannattaa sulkea liivien hakaset.
 • Liivit pestään pesupussissa kolmenkymmenen asteen hienopesussa, ilman linkousta ja ilman huuhteluainetta.


Lähde: Kuningaskuluttaja

Linkit:

Kommentit
 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!