Hyppää pääsisältöön

Anu Pentik halusi leikkiä nahalla ja muovata savea

Anu ja Topi Pentikäinen perustivat maailman pohjoisimman keramiikkatehtaan Posiolle 1971. Tyttö, jolla ei pienenä ollut aikaa leikkiä, pääsi korvaamaan tätä patoutumaa työssään.

Keramiikkatehdas lähti alkuun Anun tekemien kynttilänjalkojen vauhdissa. Niistä tuli hittituote, ja koko kapasiteetti myytiin alkuunsa.

Anu kertoo vuonna 1974 kuvatussa filmissä, kuinka hän löysi Posiolta sen ilmapiirin, jota oli turhaan etsinyt muualta. Hän löysi ihmiset, joiden kanssa hän halusi tehdä työtä.

2000-luvulla Pentikin myymälöitä on Pohjoismaissa yhteensä noin 80 kappaletta. Yritys valittiin vuonna 2009 Suomen parhaaksi perheyritykseksi.

Nopea kasvu pelotti Anu Pentikiä jo vuonna 1974. "Kasvun täytyy lähteä ihmisistä, ihmisten kasvamisesta, tässä tapauksessa minusta. Täytyy revetä joka vuosi, joka kuukausi, revetä kaikilla sektoreilla - ei ainoastaan luovuudessa vaan ihmisenä. Alussahan kukaan ei itseään tunne enkä olisi uskaltanut lähteä tähän ellei olisi voinut edetä näin ikäänkuin pala palalta, päivä päivältä, uskoen itseensä ja muihin."

Yrityksen laajetessa sen vetäjäksi ryhtyi aviomies Topi Pentikäinen, joka perheyrityksen tähden luopui paikallisen keskikoulun rehtorin virasta. "En halunnut avioeroa", kuuluu yksinkertainen selitys.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors

Kommentit