Hyppää pääsisältöön

Jääkö kulttuuri kulttuuripääkaupungin jalkoihin?

Vapaa-ajantilasta tehdään pyöräkellari, elokuvakerho toimii kahvilassa ja taiteilija on joutunut valtaamaan työtilansa luvattomasti. Tällaistako oli Turun valmistautuminen kulttuuripääkaupunkivuoteen 2011?

Tietolaatikko

Turku ja Tallinna ovat Euroopan kulttuuripääkaupunkeja vuonna 2011

Turun kulttuuripääkaupunki 2011 -hankkeeseen oli budjetoitu rahaa 55 miljoonaa euroa. Turkulaiset alakulttuurien harrastajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että kulttuurin monimuotoisuus on unohdettu ohjelmaa järjestettäessä. Haastateltujen mukaan näillä rahoilla vain kiillotetaan kulttuuri-instituutioita sekä panostetaan näyttävyyteen.

Suomi Express tutustui tilanteeseen Turussa vuonna 2008, jolloin TVO eli Turun Yliopiston Varsinaissuomalainen Osakunnan tilat olivat lakkauttamisuhan alla. Tila on toiminut aloittelevien esiintyjien ja taiteilijoiden esiintymisareenana jo 1950-luvulta lähtien.

Turun elokuvakerhokin oli siirtänyt toimintansa Turun Kirjakahvilaan, kun Turun ainoa riippumaton elokuvateatteri lopetti toimintansa vuoden 2007 loppupuolella. Vaihtoehtoista elokuvatoimintaa kaupunki oli tukenut viimeksi vuosia sitten.

1990-luvun alusta asti taiteilijoiden käytössä olleet Jokikadun tilat olivat olleet kiistelyn kohteena jo vuosia. Kaupunki oli pitkään luvannut uudet tilat, joita ei kuitenkaan ohjelman tekohetkellä oltu järjestetty. Osa taiteilijoista käytti suljettuja tiloja luvattomasti vieläkin työtiloinaan.

Millainen tilanne on vuonna 2011?

TVO:n tilat omistava Turun ylioppilaskyläsäätiö irtisanoi toukokuussa 2010 vuokrasopimuksen ja rakentaa TVO:n tilalle pyöräkellarin. Toiminta jatkuu kuitenkin Kupittaalla Varia-rakennuksessa.

Turun elokuvakerho puolestaan järjestää toimintaa vaihtelevasti eri tiloissa.

Taiteilijoiden tilat Jokikadun kiinteistössä Aurajoen rannassa on myyty NCC:lle ja rakennus muuttuu toimistotiloiksi. Uusien tilojen kohtalo ei ole tällä hetkellä selvillä, mutta asiasta on jätetty esitys Turun kaupunginhallitukselle huhtikuussa 2011.

Teksti: Heidi Tetri

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto