Hyppää pääsisältöön

YleX:n Viikon Albumi: Amorphis - The Beginning of Times

Amorphiksen kymmenennen studioalbumin aiheena on Kalevalan pääjehu Väinämöinen. YleX:n viikon albumina soiva plätty ei kuitenkaan seuraa teemaansa orjallisesti.

Amorphis // Kuva: Stefan de Batselier

Viikon albumi -haastatteluun saapunut Amorphis-kitaristi Esa Holopainen kertoo, että bändi ei kokenut uutta levyä tehdessään luomisen tuskaa. Siitä pitää huolen monipäinen säveltäjäkaarti.

- Melkein kaikki bändistä tekevät biisejä. Aina kiertueiden välillä ryhdyn itsekin biisintekoon, joten vuosi sitten kun ruvettiin miettimään studioon menoa, oli biisejä kasassa jo enemmän kuin levylle päätyi, Holopainen kertoo.

The Beginning of Timesille valittiin lopulta 12 kappaletta (bonusversiolle 13). Holopaisen mukaan bändi on oppinut vuosien myötä unohtamaan egoilut kappaleita valittaessa. Siis niin, ettei kukaan rupea mököttämään vaikka oma sävellys jäisikin levyltä pois.

- Totta kai siinä syntyy keskusteluja, mutta yleensä sitä itsekin ymmärtää jos oma biisi ei kerta kaikkiaan sovi albumin maailmaan, Holopainen kertoo.

Amorphiksen sanoitukset ovat bändin uran alusta lähtien liittyneet Suomen kansalliseepos Kalevalaan. Uusimmilla levyillä albumin keskushenkilöiksi on valittu joku Kalevalan hahmoista. The Beginning of Times käsittelee teemoissaan hahmoista rautaisinta, eli itse Väinämöistä.

- Mitenkään orjallisesti noista henkilöistä ei lauleta. Sanoittaja Pekka Kainulainen kirjoittaa omin sanoin, eli mitään lainauksia Kalevalan teksteistä ei kuulla. Itse asiassa yksi albumin biiseistä, Reformation, on Pekan omaa runoutta, eikä liity Väinämöiseen tai Kalevalaan, vaikka tekstin runomitta onkin Kalevala-vaikutteinen, Holopainen kertoo.

Albumin julkaisun jälkeen Amorphis suuntaa tietysti kiertueelle. Viime viikonloppuna yhtye esiintyi Metalfest-festarilla Itävallassa, Saksassa ja Tsekeissä. Suomessa yhtye nähdään festivaaleilla juhannuksesta eteenpäin, mitä ennen bändi ehtii käydä Saksassa, Japanissa ja Taiwanissa.

Kuuntele Esa Holopaisen haastattelu!