Hyppää pääsisältöön

Milkshake oli sarja, jossa saattoi tapahtua ihan mitä vain

Milkshake-sarjan näyttelijöitä
Juulia (Niina Nurminen) ja Linda (Minna Koskela) lihamyllyn ääressä Milkshake-sarjassa (1994) Milkshake-sarjan näyttelijöitä Kuva: Yle kuvanauha Milkshake

Milkshake on tehty naisten välisestä ystävyydestä, väkivallasta, kostosta, intohimosta, syyllisyydestä ja ihmisen lihasta. Tyylitellyssä tv-sarjassa vuodelta 1994 saippuakerronta kohtasi twinpeaksmäisen tunnelman.

Artikkeliin on koottu valikoituja otteita sarjasta. Koko sarja on katsottavissa Areenassa 11.5.2017 alkaen vuoden ajan.

Jukka Vienon käsikirjoittama 17-osainen tv-sarja Milkshake kertoo viidestä naisesta, jotka työskentelevät The Original Hamburger Restaurant-ketjun (TOHR) ravintolassa. Elisa (Mari Rantasila) on ottanut ravintolan vastuulleen vanhempiensa kuoltua tapaturmaisesti ja pyörittää sitä Juulian (Niina Nurminen), Heidin (Hellen Willberg), Lindan (Minna Koskela) ja Oonan (Tiina Lymi) kanssa.

Herkullisissa sivurooleissa nähdään Tohr-ketjun salaperäinen omistaja, natsimenneisyyden omaava Wolf Greg (Helge Herala), änkyttävä Tarkastaja (Taneli Mäkelä) sekä absurdin huumorin kukka, Illinoisista saapuva konsultti Pappa Mcmakinen (Martti Suosalo).

Otteita sarjasta ja juonipaljastuksia

Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun Juulia ilmestyy töihin shokissa ja kertoo tulleensa raiskatuksi. Raiskaus liittyy pahamaineiseen moottoripyöräjengiin, jonka toimia dokumentteja kuvaava Oona aikoo salaa taltioida.

Juulia haluaa unohtaa raiskauksen ja päättää olla puhumatta siitä edes poliisille, mutta Heidi on iskenyt silmänsä moottoripyöräjengiin kuuluvaan Eeroon (Niclas Lingnell) ja pian Juulia huomaa joutuneensa kasvotusten pahantekijänsä kanssa.

Juulian päätyy lopulta outoon ja vaaralliseen leikkiin Eeron kanssa, jonka seuraukset ovat kohtalokkaat.

Eeron oltua viikkoja kateissa, häntä etsimään ilmestyy kaksoisveli Iiro, joka huomaa pian tuntevansa vastustamatonta vetoa Juuliaan.

Juulia käy kamppailua kasvavan syyllisyytensä kanssa. Hän tunnustaa tekonsa Elisalle, josta tulee lopulta hänen suojelijansa.

Iiro alkaa suhtautua yhä omalaatuisemmin veljensä kohtaloon. Intohimo ja kuolema kietoutuvat yhteen Iiron ja Juulian ristiriitaisessa suhteessa.

Tapahtumien myötä kaikkien viiden naisen elämä muuttuu. Symbolisessa loppukohtauksessa palataan vielä kerran tapahtumien näyttämölle ravintolaan ja antaudutaan viimeiseen tanssiin paholaisen kanssa.

Tietolaatikko

Milkshake sarjaa esitettiin TV1:sellä vuonna 1994 (17 x 30 min).
Käsikirjoitus: Jukka Vieno
Ohjaus: Hannu Kahakorpi (jaksot 1-4 ja 10), Pentti Kasurinen (jaksot 5-9, 11-13, 15 ja 17), Tapio Piirainen (jaksot 14 ja 16)
Rooleissa: Mari Rantasila (Elisa), Niina Nurminen (Julia), Hellen Willberg (Heidi), Tiina Lymi (Oona), Minna Koskela (Linda), Helge Herala (Wolf Greg), Taneli Mäkelä (tarkastaja Lehtonen) ja Niclas Lignell (Eero Valo), Martti Suosalo (Pappa Mcmakinen)
Tekijänoikeussyistä sarjasta on pysyvästi näytteillä vain otteita.
Sarja on kokonaisuudessaan nähtävissä Yle Areenassa 11.5.2017 alkaen vuoden ajan.

Milkshake katsottavissa Areenassa 11.5.2017 alkaen vuoden ajan. Lue lisää sarjan taustoista alla.

Lue lisää:

Suomalaisia tv-aarteita: Milkshake

Miten 17-osainen sarja Milkshake (1994) muutti suomalaista tv-historiaa? KulttuuriCocktailin sarja kertoo suomalaisen televisiohistorian omaperäisimmistä sarjoista. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa 11.5.2017 alkaen!

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.