Hyppää pääsisältöön

Milkshake oli sarja, jossa saattoi tapahtua ihan mitä vain

Milkshake-sarjan näyttelijöitä
Juulia (Niina Nurminen) ja Linda (Minna Koskela) lihamyllyn ääressä Milkshake-sarjassa (1994) Milkshake-sarjan näyttelijöitä Kuva: Yle kuvanauha Milkshake

Milkshake on tehty naisten välisestä ystävyydestä, väkivallasta, kostosta, intohimosta, syyllisyydestä ja ihmisen lihasta. Tyylitellyssä tv-sarjassa vuodelta 1994 saippuakerronta kohtasi twinpeaksmäisen tunnelman.

Artikkeliin on koottu valikoituja otteita sarjasta. Koko sarja on katsottavissa Areenassa 11.5.2017 alkaen vuoden ajan.

Jukka Vienon käsikirjoittama 17-osainen tv-sarja Milkshake kertoo viidestä naisesta, jotka työskentelevät The Original Hamburger Restaurant-ketjun (TOHR) ravintolassa. Elisa (Mari Rantasila) on ottanut ravintolan vastuulleen vanhempiensa kuoltua tapaturmaisesti ja pyörittää sitä Juulian (Niina Nurminen), Heidin (Hellen Willberg), Lindan (Minna Koskela) ja Oonan (Tiina Lymi) kanssa.

Herkullisissa sivurooleissa nähdään Tohr-ketjun salaperäinen omistaja, natsimenneisyyden omaava Wolf Greg (Helge Herala), änkyttävä Tarkastaja (Taneli Mäkelä) sekä absurdin huumorin kukka, Illinoisista saapuva konsultti Pappa Mcmakinen (Martti Suosalo).

Otteita sarjasta ja juonipaljastuksia

Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun Juulia ilmestyy töihin shokissa ja kertoo tulleensa raiskatuksi. Raiskaus liittyy pahamaineiseen moottoripyöräjengiin, jonka toimia dokumentteja kuvaava Oona aikoo salaa taltioida.

Juulia haluaa unohtaa raiskauksen ja päättää olla puhumatta siitä edes poliisille, mutta Heidi on iskenyt silmänsä moottoripyöräjengiin kuuluvaan Eeroon (Niclas Lingnell) ja pian Juulia huomaa joutuneensa kasvotusten pahantekijänsä kanssa.

Juulian päätyy lopulta outoon ja vaaralliseen leikkiin Eeron kanssa, jonka seuraukset ovat kohtalokkaat.

Eeron oltua viikkoja kateissa, häntä etsimään ilmestyy kaksoisveli Iiro, joka huomaa pian tuntevansa vastustamatonta vetoa Juuliaan.

Juulia käy kamppailua kasvavan syyllisyytensä kanssa. Hän tunnustaa tekonsa Elisalle, josta tulee lopulta hänen suojelijansa.

Iiro alkaa suhtautua yhä omalaatuisemmin veljensä kohtaloon. Intohimo ja kuolema kietoutuvat yhteen Iiron ja Juulian ristiriitaisessa suhteessa.

Tapahtumien myötä kaikkien viiden naisen elämä muuttuu. Symbolisessa loppukohtauksessa palataan vielä kerran tapahtumien näyttämölle ravintolaan ja antaudutaan viimeiseen tanssiin paholaisen kanssa.

Tietolaatikko

Milkshake sarjaa esitettiin TV1:sellä vuonna 1994 (17 x 30 min).
Käsikirjoitus: Jukka Vieno
Ohjaus: Hannu Kahakorpi (jaksot 1-4 ja 10), Pentti Kasurinen (jaksot 5-9, 11-13, 15 ja 17), Tapio Piirainen (jaksot 14 ja 16)
Rooleissa: Mari Rantasila (Elisa), Niina Nurminen (Julia), Hellen Willberg (Heidi), Tiina Lymi (Oona), Minna Koskela (Linda), Helge Herala (Wolf Greg), Taneli Mäkelä (tarkastaja Lehtonen) ja Niclas Lignell (Eero Valo), Martti Suosalo (Pappa Mcmakinen)
Tekijänoikeussyistä sarjasta on pysyvästi näytteillä vain otteita.
Sarja on kokonaisuudessaan nähtävissä Yle Areenassa 11.5.2017 alkaen vuoden ajan.

Milkshake katsottavissa Areenassa 11.5.2017 alkaen vuoden ajan. Lue lisää sarjan taustoista alla.

Lue lisää:

milkshaken näyttelijät

Suomalaisia tv-aarteita: Milkshake

Miten 17-osainen sarja Milkshake (1994) muutti suomalaista tv-historiaa? KulttuuriCocktailin sarja kertoo suomalaisen televisiohistorian omaperäisimmistä sarjoista. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa 11.5.2017 alkaen!

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto