Hyppää pääsisältöön

Summeri 2010

Kuumana kesänä 2010 Summeri muutti Helsingin uimastadionilta Pihlajamäen nuorisopuistoon.

Pihlajamäen nuorisopuistossa suorana kuvatut kesäkuiset jaksot olivat täynnä kiinnostavia vieraita Jenni Vartiaisesta ja Laura Närhestä viittovaan räppäri Signmarkiin. Vieraat oli helppo houkutella eksoottistenkin lajien pariin: Signmark ja Kalle sumopainivat, ja Jenni Vartiainen koikkelehti Kallen kanssa samassa kiikarifutisjoukkueessa.

Heinäkuussa Summeri lähti Lintsille, jossa vieraina nähtiin muun muassa Maija Vilkkumaa, Raptori ja Anna Puu.

Suomikiertueella käytiin ainakin Loviisassa, Mikkelissä, Imatralla, Savonlinnassa, Äänekoskella ja Lahdessa. Kaupunkiin tutustumisessa saatiin apua kulmat hyvin tuntevalta vieraalta.

Loviisaan tutustuttiin entisen juontaja Mirellaan kanssa, ja Lahdessa räppäri Astetta jututettiin maauimalassa. Imatraa esittelivät Mokoman pojat, sonnustautuneena päästä varpaisiin mustiin - tyylilleen uskollisina.

Vieraiden, urheilun ja reissaamisen lomassa pidettiin perinteistäkin kiinni. Kesärakkaus -sarjasta nähtiin toinen tuotantokausi. Vuonna 2010 kesälomalaiset saivat myös seurata sketsisarjaa Seksuaalivalistus sekä valloittavia Crime Time ja Log Jam -animaatioita.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto