Hyppää pääsisältöön

Kun suomalaiset innostuivat iltajumppaamaan

"Liikunta on lääkettä, johon voitte itse kirjoittaa annostelun", opastivat Anne Sällylä ja Eeva Luukkonen suomalaisia Iltajumppa -ohjelmassa.

Muotilaji aerobic saapui Suomeen rapakon takaa 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Eeva Luukkosen ja Anne Sällylän luotsaamassa Iltajumpassa rohkaistiin koko perhettä liikkumaan.

Pinkeisiin, kiiltäviin trikoisiin, huoliteltuihin kampauksiin ja leveään hymyyn sonnustautunut kaksikko tartutti voimisteluinnon myös suomalaisiin, ja keräsi parhaimmillaan jopa miljoonapäisen yleisön.

Iltajumppaa saatiin seurata TV 2 -kanavalla vuodesta 1979 vuoteen 1987 saakka. Jokaisen jakson jumppaliikkeet oli suunniteltu jonkin teeman ympärille. Oman jaksonsa saivat muun muassa synnyttäneet, nuoret, jazz-fanit ja vesipedot. Nuoria rohkaistiin liikkumaan, sillä hyvän fyysisen kunnon tiedettiin voivan vaikuttavan myös opintomenestykseen.

Koreografiat olivat yksinkertaisia, mutta sitäkin tehokkaampia. Miehistä jumppaseuraa Sällylä sai Jorma Myllyveräjästä. "Valmiina, nyt!"

Jääkiekkoilijat Raimo "Raipe" Helminen ja Jukka Tammi saapuivat myös Sällylän vieraiksi. Illan aiheena oli huolellinen verryttely.

Tietolaatikko

Entinen malli ja näyttelijä Jane Fonda pyöräytti jumppavideoillaan käyntiin todellisen aerobic-buumin.

Voimisteleva näyttelijä on kertonut jälkikäteen halunneensa videoilla lähinnä rahoittaa silloisen aviomiehensä Tom Haydenin poliitikon uraa. Hitti oli kuitenkin syntynyt, ja pian Jane Fonda -kasetti löytyi jokaisen aikaansa seuraavan naisen hyllystä, niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin.

Ohjelmassa käytetyn Gramexin alaisen levymusiikin vuoksi olemme valitettavasti voineet julkaista ainoastaan otteita.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti, Jenny Timonen

Kommentit