Hyppää pääsisältöön

Kun suomalaiset innostuivat iltajumppaamaan

"Liikunta on lääkettä, johon voitte itse kirjoittaa annostelun", opastivat Anne Sällylä ja Eeva Luukkonen suomalaisia Iltajumppa -ohjelmassa.

Muotilaji aerobic saapui Suomeen rapakon takaa 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Eeva Luukkosen ja Anne Sällylän luotsaamassa Iltajumpassa rohkaistiin koko perhettä liikkumaan.

Pinkeisiin, kiiltäviin trikoisiin, huoliteltuihin kampauksiin ja leveään hymyyn sonnustautunut kaksikko tartutti voimisteluinnon myös suomalaisiin, ja keräsi parhaimmillaan jopa miljoonapäisen yleisön.

Iltajumppaa saatiin seurata TV 2 -kanavalla vuodesta 1979 vuoteen 1983 saakka. Jokaisen jakson jumppaliikkeet oli suunniteltu jonkin teeman ympärille. Oman jaksonsa saivat muun muassa synnyttäneet, nuoret, jazz-fanit ja vesipedot. Nuoria rohkaistiin liikkumaan, sillä hyvän fyysisen kunnon tiedettiin voivan vaikuttavan myös opintomenestykseen.

Koreografiat olivat yksinkertaisia, mutta sitäkin tehokkaampia. Viimeisenä vuonna Anne Sällylä sai miehistä jumppaseuraa Jorma Myllyveräjästä. "Valmiina, nyt!"

Tietolaatikko

Entinen malli ja näyttelijä Jane Fonda pyöräytti jumppavideoillaan käyntiin todellisen aerobic-buumin.

Voimisteleva näyttelijä on kertonut jälkikäteen halunneensa videoilla lähinnä rahoittaa silloisen aviomiehensä Tom Haydenin poliitikon uraa. Hitti oli kuitenkin syntynyt, ja pian Jane Fonda -kasetti löytyi jokaisen aikaansa seuraavan naisen hyllystä, niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin.

Ohjelmassa käytetyn Gramexin alaisen levymusiikin vuoksi olemme valitettavasti voineet julkaista ainoastaan otteita.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto