Hyppää pääsisältöön

Suomalaisbändi esiintyy Moskovassa miljoonille

Joensuulaisbändi Dusha Pitera julkaisi maaliskuussa debyyttilevynsä. Nyt se on selviytynyt Moskovan Metro-lehden bändikilpailun finaaliin. Suomessa bändi esiintyy Ilosaarirockissa.

Bändin venäjänkielinen debyyttilevy ilmestyi maaliskuussa. Laulukieli tuli tutuksi koulun penkillä ja vaihto-oppilasvuosina. // Kuva: Ville Timonen

Poprockbändi Dusha Piteralle on luvassa jättiyleisö, sillä tapahtuman televisioi A1-musiikkikanava, jolla noin 40 miljoonaa katsojaa Venäjälle. Lisäksi bändi pääsi Moskovassa laajalevikkisen Metro-lehden kanteen, kun 12. kesäkuuta järjestettävää finaalia mainostettiin. Yhtyeen toinen laulajakitaristi Ilja Teppo arvio syitä, miksi joensuulaiset saivat kunnian kaikista kuudestatoista finaaliin valitusta bändistä.

- Se oli mukava aamu kuulla, että meidät oltiin huomioitu. Siitäkin huomaa, että ihan selkeesti tää on uniikki juttu, mikä herättää huomiota. Me oltiin varmaan tarpeeksi erilainen, että ne halus meidät siihen.

Bändi on esiintynyt jo lukuisia kertoja Pietarissa. Nyt matka käy kohti naapurimaan pääkaupunkia. Laaja julkisuus aiheuttaa mukavia nipistyksiä mahan pohjaan.

- No ainahan ne omalla tavallaan jännittää, mut se on semmonen mukava jännitys. Sehän on myös se minkä takia tätä hommaa tehdään, että haluaa kokea sitä. Meillä on lähtö 11. päivän iltana. Mennään ekana autolla Pietariin ja siitä hypätään Moskovan aamujunaan. Se on vähän erilainen reissu nyt, kun me ei yleensä mennä autolla.

Keikkamatka kuulostaa seikkailuja täynnä olevalta ja eksoottiselta kokemukselta.

- Joo no sitähän tää ala on - täähän on eksoottista reissaamista koko ajan, Teppo naurahtaa.

Metro-lehden finaalikeikat soitetaan Moskovan Voiton aukiolla. Bändillä on puolisen tuntia aikaa vakuuttaa yleisönsä. Televisioyleisön lisäksi paikalle saapuu todennäköisesti paljon katsojia.

- Paljonhan siellä tulee olemaan. On kivaa, kun ei ole tarkkaa tietoa, eikä osaa kuvitellakaan, mikä siellä odottaa. Se on sitten mukava yllätys. Siellä on Venäläisen federaation päivä silloin (Kansallispäivä) sunnuntaina eli maanantai on vapaapäivä. Uskon, että siellä on tosi paljon ihmisiä liikkeellä silloin.

Finaalissa esiintyy siis kuusitoista bändiä, jotka on valittu yli tuhannen kilpailuun osallistuneen joukosta. Dusha Pitera lähetti kilpailuun kolme biisiä, joita yleisö sai äänestää netissä. Lopullisen valinnan parhaista teki muusikoista koostuva raati. Ilja Teppo on tutustunut kilpakumppaneihin.

- Oon itseasiassa käynyt läpi niitä, jotka valittiin ja täytyy sanoa, että aika kova taso. Siellä on Venäjän nousevia bändejä, jotka jo nyt on tunnettuja Moskovassa. Ne ei ole mitään alottelevia bändejä vaan valmiita kovia bändejä. Aika paljon on poprockia - meidän kannalta on hyvä juttu, että venäjällä on tällä hetkellä sellainen buumi, että bändit laulaa englanniksi. Jotenkin tuntuu kuitenkin, että siellä on kysyntää venäjänkieliselle musiikille. Ainakin puolet noista bändeistä on englanninkielisiä.

Dusha Pitera tarkoittaa suomeksi Pietarin sielua ja bändin debyyttilevyn nimi Goryachie finskie parni on suomennettuna Kuumat suomalaiset kaverit. Teppo kertoo, että biiseissä ei lauleta politiikkasta, vaan tunteista ja elämästä suurkaupungeissa - erityisesti akselilla Pietari-Helsinki-Joensuu.

Moskovan kilpailun jälkeen on luvassa lisää ulkomaan keikkailua - ei kuitenkaan Venäjällä.

- Aika käsittämätöntähän tää on. Just tajuttiin, että suuria venäläiskeskittymiä löytyy ympäri maailman. Meille varmistui juuri keikat Pekingiin ja New Yorkiin.

Suomessa voit nähdä bändin Joensuussa, Ilosaarirockissa!

Dusha Piteran jäsenet ovat:

Ilja Teppo, kitaristilaulaja
Petteri Hannonen, kitaristilaulaja
Sampsa Asikainen, basso
Antti Huuskonen ,rummut