Hyppää pääsisältöön

Veroprotestoijat haluavat Bonon vastuuseen

U2 siirsi taloudenhoitoaan kotimaastaan Irlannista Hollantiin pienempien verojen takia viitisen vuotta sitten. Glastonbury-festareille suunnitellaan näyttävää protestia asian takia.

U2 // Kuva: www.myspace.com/u2

Megabändin kotimaa, Irlanti, on ollut jo vuosia talousvaikeuksissa. Brittiläinen Art Uncut -ryhmä aikookin viestittää U2-yhtyeelle tulevalla Glastonbury-keikalla kesäkuun 24. päivä, että bändin olisi aika tilittää tulonsa kotimaahan ja näin kantaa oma kortensa kekoon irlantilaisten auttamisessa. Ryhmä veroprotestoijia aikoo saada viestinsä perille muun muassa isolla puhallettavalla banderollilla, jossa kehotetaan Bonoa maksamaan veronsa tekstillä Bono Pay Up.

Art Uncutin edustaja kertoo, että ryhmä aikoo kiinnittää ihmisten huomion siihen, miten paljon U2:n verojen välttely vaikuttaa irlantilaisten arkeen, kuten koulujen ja sairaaloiden ylläpitoon.

U2 siirsi taloudenhoitoaan vuonna 2006 Hollantiin verohelpotusten takia. Irlannissa sai aiemmin ansaita levymyynnillä ilman, että siitä tarvitsi maksaa veroja. Sitten verottomuudelle asetettiin 250 000 euron katto. Bändin manageri on aiemmin ottanut aiheeseen kantaa kertomalla kuinka 95 prosenttia bändin bisneksistä tehdään Irlannin ulkopuolella ja U2 maksaa monia eri veroja ympäri maailman.

Glastonburyn festivaalit on yksi maailman tunnetuimmista musiikkitapahtumista. Se järjestetään Lounais-Englannissa lähellä Glastonburyn pikkukaupunkia. Art Uncut -ryhmä vastustaa Brittien konseraviitiivi-hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja kaikenlaista veronkiertoa. Se haluaa myös, että rahamarkkinoiden vapautta rajoitettaisiin vuoden 2008 finanssikriisin takia.

Lähteet: The Guardian