Hyppää pääsisältöön

Mitä huomenna, ukki?

Kun ukki saa töistä oloneuvoksen paperit ja jää eläkkeelle, on edessä muutto maalle sekä rutkasti vapaa-aikaa. Myös Marja oppii kesälomalla kaupunkiasumisen varjopuolista.

Ukin keuhkolaajentuma on semmoinen sairaus, joka ei iän mukana ainakaan parane. Tupakanpoltollakin lienee syynsä, mutta pölyistä tehdastyötä ukin keuhkot eivät kerta kaikkiaan enää kestä.

Suurin muutos koittaa, kun mummin ja ukin on luovuttava tehtaan työsuhdeasunnosta. Marja arvelee, että isovanhemmat viihtyisivät hyvin maalla, kun kerran ovat sieltä kotoisinkin. Pikkuhiljaa mummikin oppii nauttimaan kauppa-autoreissuista, savusaunasta ja puhtoisen raikkaasta kaivovedestä.

Kaupunkilaiset joutuvat pian huomaamaan, että tehtaan pöly on ulottunut ukin keuhkojakin kauemmaksi. Saimaastakin tuntuu tarttuvan verkkoon ainoastaan kuolleita kaloja.

"Kehitys ja hyvinvointi männöö etteenpäin, mutta myö pojat jäähään jalkoihin", Marjan ja ukin kanssa verkkoja kokenut kalastaja harmittelee.

Eräänä päivänä Marjan uusien kavereiden opettaja soutaa rantaan reppu täynnä omenoita. Hän tietää kertoa, ettei syy ole ainoastaan tehtaiden puskeman saasteen.

Ajatuksia herättävän lastendraaman on ohjannut Raili Rusto.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti