Hyppää pääsisältöön

Saako lapsen seurassa humaltua?

Alkoholinkäyttö lapsen seurassa on jokaisen omasta harkinnasta kiinni, mutta mitä mieltä asiasta on tutkija? Naurattaako humalainen aikuinen myös lapsen mielestä vai jääkö lapselle siitä trauma?

Aikuiset kuvittelevat usein tietävänsä, miltä oma alkoholinkäyttö lapsen silmissä näyttää. Omaa humalassa esiintymistä ei nähdä normaalista käyttäytymisestä poikkeavaksi, vaikka lasta holtiton tanssiminen ja korostunut ääni voivat pelottaakin. Tutkimuksissa on ilmennyt, että jo sylivauva pystyy aistimaan äidin nauttineen muutaman annoksen alkoholia.

Reseptori ohjelmassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Mira Roine selvittää kuuntelijalle aikuisten alkoholinkäytön seikkoja nimenomaan lasten näkökulmasta. Onko lapselle parempi kertoa juovansa aikuisten limsaa vai voiko jo taaperolle puhua suoraan nauttivansa alkoholia stressiin?

”Useinkaan vanhempien juominen ei ole se suurin ongelma, vaan ne vaikutuksen, joita alkoholin käytöllä on siihen perhe-elämään. Eli alkoholin käytöstä aiheutuu vanhempien välistä riitaa, pahoinpitelyä, vanhemmat eroavat ja tästä sitten aiheutuu muuttoa sekä ystäväpiirin vaihtumista esimerkiksi” kertoo Roine lasten mietintöjä vanhempiensa alkoholin kuluttamisesta.

Alkoholinkäyttö suomalaisissa perheissä on arkipäiväistynyt. Suuri osa alkoholinkäytöstä sijoittuu kotioloihin, jolloin se tarkoittaa myös alkoholin tuloa lähelle lapsia. Tutkimuksen mukaan joka kolmas leikki-ikäisten lasten isistä voidaan määritellä alkoholin riskikäyttäjäksi.

Riskikäytön rajana pidetään 24 viikoittaista annosta, joka vastaa koria kaljaa. Vanhemman runsas alkoholin nauttiminen ei ole haitallista ainoastaan hänen omalle terveydelleen, vaan lapsi kokee monet humalatilaan liittyvät tilanteet ahdistavana.

Runsas vanhemman alkoholinkäyttö vaikuttaa myös lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Maanantaina ruokaa kuluu kouluissa enemmän kuin loppuviikosta, mikä kertoo siitä, että osa suomalaislapsista jää jopa vaille perushoitoa viikonloppuisin.

Teksti: Heidi Tetri

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto