Hyppää pääsisältöön

YK: Digitaaliset piratismirangaistukset ovat ihmisoikeusrikkomuksia

YK noteerasi internetin tärkeyden ja otti kantaa piratismiin.

YK:n lippu // Kuva: Wikipedia

YK on julistanut internettiin pääsyn kansainväliseksi ihmisoikeudeksi. Järjestön mukaan kenellä tahansa tulee olla mahdollisuus päästä verkkoon ja käsiksi sieltä löytyvään informaatioon. YK:n tuoreen raportin mukaan yksityishenkilöihin kohdistuvat tietoliikenne-estot sotivat kansainvälistä lakia vastaan.

Päätös on samalla yllättävä kannanotto piratismista jaettavia rangaistuksia kohtaan. Raportti nostaakin esille elokuvien ja musiikin digitaalisesta piratismista jaettavat tuomiot. Esimerkiksi Ranskassa piratismista saattaa seurata internet-yhteyden katkaisu. YK:n raportin mukaan kyseessä on silloin kuitenkin ihmisoikeusrikkomus.

Raportti ottaa myös kantaa yksittäisiin verkkosivuihin kohdistuviin estoihin pitäen myös näitä sensuurina. Näin ollen esimerkiksi suomalaisia musiikkituottajia edustavan IFPI:n suunitelmat The Pirate Bayn sivujen estämisestä Suomessa olisivat YK:n näkökantaa vastaan. IFPI on jättänyt Helsingin kärjäoikeudelle haastehakemuksen, jonka tarkoituksena on pakottaa ensiksi Elisa ja lopulta muutkin palveluntarjoajat sulkemaan Pirate Bayn sivuille pääsy.

Lue koko raportti täältä.

Lähteet: Mashable