Hyppää pääsisältöön

Akimowskaja Sisters & Bros

Akimowskaja Sisters & Bros oli Liisa Akimofin seuraava bändi Tavaramarkkinoiden jälkeen. YLE tallensi orkesterin keikan Tampereen yo-talolla vuonna 1988.

Tietolaatikko

Alla appelsiinipuun. Säv. ja san. Liisa Akimof.
Neljä vaihdetta. Säv. ja san. Liisa Akimof.
Hui hai. Säv. ja san. Liisa Akimof.

Vuonna 1982 perustettu Tavaramarkkinat oli suomalaisen naisrockin pioneeriyhtye. Eteneminen rocklinjalla ei Akimofia kuitenkaan kiinnostanut.

Tavaramarkkinat lopetti vuonna 1986. Uuteen Akimowskaja Sisters & Bros -sekakokoonpanoon tulivat mukaan Iiro Rantala, Elisa Korjus, Maria Hänninen, Eeva Koivusalo, Petri Rantala ja Pemo Ojala.

Akimowskaja Sisters & Bros perustettiin esittämään lattarihenkistä, nyanssikkaampaa materiaalia, jota Akimof oli kirjoittanut pöytälaatikkoon jo Tavaramarkkinoiden aikana. Yhtyeen albumi Alkava pimeä vuodenaika ilmestyi vuonna 1987.

Akimowskaja Sisters & Brosilla ei enää ollut feminististä lähetystehtävää, ja vain naisille tarkoitettujen rocktapahtumien aika oli Akimofin mielestä muutenkin ohi, hän toteaa haastattelussa. Veteraanitoimittaja Waldemar Walleniusta naisnäkökulma kuitenkin edelleen kiinnostaa.

1990-luvulla Liisa Akimof alkoi tehdä levyjä pelkästään omalla nimellään. Hän toimi 1980-90-luvuilla YLEn toimittajana ja perusti vuonna 1996 Production House -tuotantoyhtiön.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto