Hyppää pääsisältöön

Opas valokuvaamiseen

Valokuvaaja Jussi Aalto opasti harrastajia Kamerasta kaksin käsin -ohjelmasarjassa järjestelmäkameran hallinnassa, valokuvauksessa ja kuvien kehittämisessä.

Tietolaatikko

Ohjelmassa esitettyjen valokuvien tekijänoikeuksista johtuen olemme valitettavasti voineet julkaista jaksoista 2 ja 4 ainoastaan otteita.

Valokuvauksesta toden teolla innostunutta rohkaistaan hankkimaan järjestelmäkamera, johon voi vaihtaa objektiivin eri kuvaustarpeiden mukaan. Potrettikuvaamiseen soveltuu laajakulmaobjektiivi, lähikuvia varten kannattaa hankkia kohdetta suurentava teleobjektiivi.

Muodikkaasta luontokuvaamisesta kiinnostunut Juha Piekkanen tutustuu ohjelmassa kameran eri osien lisäksi rajaamiseen, valaistukseen, sekä pimiössä mustavalkokuvien kehitykseen.

"Kameraan tartutaan molemmin käsin ja runko puristetaan kevyesti kämmenten väliin", innokasta harrastajaa neuvotaan.

Lehtikuvaaja Martti Lintunen ja muotokuvaaja Mona Mannerheimo kertovat , että työn luonteeseen kuuluu välinekikkailun sijaan reagoida tilanteisiin nopeasti. Hyvä tilanne tai ilme on nimittäin poissa nopeasti. Mainoskuvaaja Ulla Finnilällä on enemmän aikaa sommitteluun ja hiomiseen. Apuna käytetään valotusmittaria ja reflektoria.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti