Hyppää pääsisältöön

Kekkonen huolestuu hallitusneuvotteluiden pitkittymisestä

"Silloin kun hallitusneuvottelut ovat kaikkein vaikeimmassakin vaiheessa, on tavallisesti sanottu, että ollaan levollisia vaan, kyllä maalle aina hallitus syntyy", päivittelee Urho Kekkonen eroavalle hallitukselle syyskuussa 1972.

Tietolaatikko

Kekkosen puhe näytettiin osana 21.4.1975 lähetettyä A-studiota, joka käsitteli Kalevi Sorsan ensimmäisen hallituksen kriisiä.

Takana oli 195 päivää toiminut Rafael Paasion muodostama SDP:n vähemmistöhallitus eli "punatulkkuhallitus".

Tammikuun 1972 eduskuntavaalien jälkeen Kekkosen tarkoituksena oli ollut kansanrintaman palauttaminen hallitukseen, mutta SKDL:n sisäinen erimielisyys sekä SDP:n ja keskustapuolueen keskinäiset kiistat estivät uuden kansanrintaman syntymisen. Näin ollen presidentti päätyi nimittämään virkaan Paasion tilapäiseksi tarkoitetun sosiaalidemokraattisen vähemmistöhallituksen.

Kun syyskuussa 1972 oli enemmistöhallituksen muodostamiseen tähtäävissä neuvotteluissa vihdoin päästy etenemään, oli Paasion hallitus valmis jättämään paikansa. Viralliseksi eronsa syyksi hallitus ilmoitti, että sen "hartiat olivat liian kapeat" valmisteilla olleen Suomen ja Euroopan talousyhteisön (EEC) välisen vapaakauppasopimuksen eteenpäin viemiseen.

Teksti: Arsi Alenius