Hyppää pääsisältöön

Taitolentäjät täyttivät Turun taivaan 1949

Turun vuoden 1949 lentonäytöksessä nähtiin huimapäisten temppujen lisäksi helikopterin ensimmäinen vierailu Suomessa.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Yli tuhatpäinen yleisö oli kokoontunut Turkuun seuraamaan lentonäytöstä, jossa oli esillä yli kymmenen erilaista lentokonetyyppiä.

Kaunis sää loi upeat puitteet taitolentäjien suorituksille, ja pienkoneet pääsivät oikeuksiinsa esittämällä mitä hienoimpia temppuja.

Näytökseen osallistunut yleisö sai lentokoneiden lisäksi nauttia kahdesta harvinaislaatuisesta tapahtumasta.

Ensin sairaanhoitaja Anneli Linkola laskeutui maan kamaralle laskuvarjolla. Aikanaan harvinainen naisen suorittama laskuvarjohyppy päättyi kuitenkin ikävästi.

Sittemmin Linkola voitti naisten laskuvarjohypyn Suomen mestaruuden.

Tapahtuman ehdoton kohokohta oli kuitenkin helikopterin ensimmäinen vierailu Suomessa.

Helikopterin erikoinen ulkomuoto sai ihmiset epäluuloisiksi, mutta pian yleisö oli myyty, kun kopterin lentäjä näytti, mihin kaikkeen kone pystyy.

Teksti: Henri Saloranta

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto