Hyppää pääsisältöön

Torilla tavattiin 2011

Jääkiekon maailmanmestaruus sai aikaan hurmoksen ja Leijonia juhlittiin pitkään ympäri maata.

Suomen 2000-luvun kansallissankarit saapuivat nopeasti Bratislavasta koti-Suomeen, jossa vastassa oli täysin sekaisin mennyt kansa.

Helsingin Kauppatorilla 16. toukokuuta Leijonia vastaanotti 100 000 mylvivää Suomi-fania, jotka hurrasivat mestareita liput liehuen.

Maajoukkue huudettiin lavalle yksi kerrallaan, ja jokainen Leijona sai osakseen pauhaavan huutomyrskyn.

Suurimman metelin aiheuttivat kultapoika Mikael Granlund sekä kapteeni Mikko Koivu – ja tietenkin ”kundi”.

Komeilla yksilösuorituksillaan pitkin kisoja ihastuttanut Granlund ei vielä torillakaan tiennyt, mihin oli joutunut. Sen hän tiesi, ettei unohtaisi näitä hetkiä ikinä.

Yksi kansanjuhlien kohokodista nähtiin, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen kävi itseoikeutetusti lavalla onnittelemassa Leijonia. Yleisö hullaantui täysin, kun Halonen nosti mestaruuspokaalin käsivarsilleen kuin vanha tekijä.

Juhlat jatkuivat myöhemmin muissa suurissa kaupungeissa ja tietenkin kaikilla paikkakunnilla, joista mestarijoukkueen jäseniä oli kotoisin.

Edellisestä kerrasta oli jo aikaa, viimeksi mestaruutta juhlittiin 16 vuotta sitten.

Teksti: Henri Saloranta

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto