Hyppää pääsisältöön

Jorma Puranen, maiseman ja muistojen tallentaja

Jorma Purasen "Kuvitteellisessa Kotiinpaluussa" antropologiset saamelaismuotokuvat pääsivät takaisin samaan ympäristöön, jossa ne kerran kuvattiinkin.

Tietolaatikko

Ohjelmassa käytetyn Gramexin alaisen musiikin vuoksi emme valitettavasti voi julkaista koko dokumenttia.

Valokuvaaja Jorma Puranen herätti 1800-luvun saamelaiset henkiin vuonna 1991. Läpinäkyville levyille painetut, antropologiset saamelaispotretit haastavat suoralla katsekontaktilla, ja saavat katsojan näkemään yhä teollistuvamman ja kaupungistuvan ympäristön ennen alkuperäiskansojen syvästi kunnioittamana luontoalueena.

Raskaassa lumessa tarpominen painavien kameratarvikkeiden kanssa oli hieno kokemus. Väsyttävän kiipeämisen jälkeen huipulla odotti palkintona huikaiseva, karunkaunis tunturinäkymä.

Maisema valokuvauskohteena on Purasen mielestä palautunut toritaiteilijoilta takaisin arvostukseen, sillä maisema voi varsinaisen näkymänsä lisäksi kertoa paljon kohteen niin ekologisesta, kulttuurisesta kuin taloudellisestakin tilanteesta.

"Valokuvan sisältö tulee ulkopuolisesta maailmasta, ei niinkään itse välineestä. Tämän vuoksi valokuvalla on mahdollisuus olla myös muita taiteenmuotoja yhteiskunnallisempi."

Purasen mielestä hyvässä valokuvassa on tärkeää löytää tasapaino estetiikan ja sisällön välille. Kokonaisvaltainen ja puhutteleva taide on ymmärrettävää itsessään, eikä riippuvaista esimerkiksi kulttuurista tai kielestä.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto