Hyppää pääsisältöön

Pirkkalan koulumoniste levitti vasemmistolaista historiakäsitystä

Maisteri Antti Penttilän laatimasta peruskoulun historian opetusmonisteesta nousi vuonna 1975 suuri kohu. Sen mukaan sosialismi oli ihmiskunnan historian korkein kehitysvaihe, ja toisen maailmansodan aikainen Suomi fasistinen valtio.

Monisteen näkökulma noudatti marxilaista historiankäsitystä, ja sen johtoajatuksena oli sortajien ja sorrettujen välinen taistelu. Sen mukaan historiantunnilla täytyi pohtia, "miten toiset tulivat rikkaiksi ja toiset köyhiksi", ja miten "osa väestöstä teki raskaat työt toisten huvitellessa".

21.4.1975 lähetetyssä A-Studiossa vieraana olivat monistetta puimassa filosofian maisteri Kai R. Lehtonen ja Kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho.

Tuolloin monistetta oltiin jo nopeasti hautaamassa. Ahon mukaan syynä oli monisteen antama yksipuolinen kuva historiasta.

Toimittaja Arto Tuominen viittaa pisteliäästi omiin kouluaikoihinsa 50-luvulla, jolloin maantiedon kirjassa kerrottiin, kuinka espanjalaisten velttous oli tehnyt Espanjasta köyhän.

Teksti: Arsi Alenius

Tietolaatikko

Ns. Pirkkalan moniste oli osa Opetusministeriön, Kouluhallituksen ja Tampereen yliopiston psykologian laitoksen järjestämää opetusmenetelmäkokeilua.
Monistetta ehdittiin käyttää Pirkkalan kunnan peruskoulun viidensillä luokilla historian opetuksessa lukuvuonna 1974-75.
Tampereen yliopiston hallitus päätti kesäkuussa 1975 luopua opetuskokeilun jatkamisesta.

Kommentit