Hyppää pääsisältöön

Yhdysvaltain hävittäjät Kaivopuiston yllä

Pommin räjähdys päätti Yhdysvaltain taitolentoryhmän lentonäytöksen Helsingin Kaivopuistossa vuonna 1961.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Neljän hävittäjän ryhmä kiisi hurjaa vauhtia esittäen samalla nipun mitä vaarallisimpia temppuja ja muodostelmia.

Erityisen vaaralliseksi esityksen teki koneiden tiiviys, sillä parhaimmillaan koneiden välinen etäisyys oli alle metrin.

Huimista tempuista yleisö pääsi todistamaan mm. tynnyrikierteen, silmukan ja yli olan -kierteen.
Kaikkea katsojat eivät kuitenkaan päässeet näkemään, sillä lähialueen ikkunat haluttiin pitää ehjänä.

Esitys päättyi pommin räjähdykseen.

Teksti: Henri Saloranta

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto