Hyppää pääsisältöön

Euroopan kulttuurin juurilla I

Milon Venus, kreikkalainen veistos 120 eaa.
Milon Venus, kreikkalainen veistos 120 eaa. Milon Venus, kreikkalainen veistos 120 eaa. Kuva: Musée du Louvre. Milon Venus

Jorma Kallenaution ja Aaro Söderlundin mestarillinen suursarja länsimaisen kulttuurimme perustasta aloittaa aikamatkansa noin 5 000 vuoden takaa.

Kallenaution ja Söderlundin verkkainen mutta vangitseva kaksinpuhelu vie kuulijan vuosituhansien takaisten asioiden pariin mutkattomasti.

Historian havina on käsinkosketeltavaa, siitäkin huolimatta – tai juuri siksi – että kuvamateriaalia ei ole. Radiotekniikka on erinomainen apuri aikamatkalle.

Sarja aloittaa aikakäsityksemme alusta, vedenpaisumuksesta. Myytti on saanut tukea myös arkeologiasta, jonka mukaan Vähässä-Aasiassa sattui tuhoisia tulvia 5000 - 3000-luvuilla eaa.

Myyttisen Troijan sodan ja sen sankareiden kautta tarina etenee ensimmäisissä osisssa kreikkalaisten siirtokuntien syntyyn, Lyydian ja Persian kuningaskuntien syntyyn sekä kreikkalaisten aloittamiin persialaissotiin asti.

Lue lisää:

Euroopan kulttuurin juurilla II

Ohjelmasarjassa arkkitehti Aaro Söderlund ja toimittaja Jorma Kallenautio luotaavat antiikin historiaa ja sen perintöä nyky-Euroopalle.

Lue lisää:

Euroopan kulttuurin juurilla III

Jorma Kallenaution ja Aaro Söderlundin suursarjan viimeisissä osissa perehdytään elävästi antiikin viimeisiin vuosisatoihin.

Lue lisää:

Muinaisen Assyrian suurvallan vaiheita

Assyria oli antiikin Kreikan ja Rooman veroinen valtio, joka vaikutti 2000 vuoden ajan Mesopotamiassa, Kaksoisvirtain maassa. Aaro Söderlundin toimittamassa 10-osaisessa sarjassa käydään läpi Assyrian suurvallan yhteiskuntaa, elämää, tiedettä ja kulttuuria.

Keskustele