Hyppää pääsisältöön

Hampusta öljyä ja muovia

Huumausaineena tunnetuksi tullut hamppu soveltuu hyvin myös muovin valmistukseen tai vaikkapa kananmunan korvikkeeksi. Maailman kiistellyin kasvi on raivannut tiensä takaisin Suomenkin pelloille.

Tietolaatikko

Hamppu (Cannabis sativa) on hamppukasvien (Cannabaceae) heimoon kuuluva perinteinen viljelyskasvi
Hyötykäyttöhamppu eli kuitu- tai öljyhamppu ovat lajikkeita, joilla on marginaalinen kannabinoidipitoisuus. Nämä lajikkeet kasvattavat pitkän ja suoran varren tai paljon suuria ja öljypitoisia siemeniä
Päihdehamppu on kannabinoidipitoinen pitkän jalostustyön tulos, josta voidaan kuivaamalla valmistaa kannabista

Aikoinaan hamppu saapui Suomeen samoihin aikoihin ensimmäisten viljakasvien kanssa ja nyt välillä kadoksissa ollut hyötykasvi on jälleen palaamassa suomalaistenkin viljelijöiden suosioon.

Monikäyttöisestä kasvista voidaan valmistaa mm. vaatekuituja, ruokaöljyä, paperia, köysiä tai käyttää sellaisenaan ravinnoksi.

Ensimmäisessä leikkeessä esitellään Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla tehtyä hampun koeviljelyä, joka on tuottanut tulosta. Tarkoituksena on ryhtyä viljelemään pohjoisen oloihin sopeutunutta "uutta" viljelykasvia, josta saataisiin raaka-ainetta myös teollisuuden käyttöön.

Kasvin laajempaa leviämistä Eurooppaan rasittaa EU-tukien puute. Euroopan unioni ei nimittäin myönnä tilatukea ruokahampun viljelyyn. Erittäin ravintoainerikkaalla hampulla olisi paljon kysyntää, mutta viljelijöitä tuettomuus ei innosta.

Teksti: Heidi Tetri

Kommentit