Hyppää pääsisältöön

Valtioneuvos Virolainen muistelee juhannuspommia

Juhannuksena 1979 Suomen Kuvalehdessä julkaistu Johannes Virolaisen haastattelu nosti suuren kohun suomettumisesta ja raivostutti presidentti Urho Kekkosen. Virolainen muistelee, kuinka Kekkonen oli tuolloin jo muuttunut hyvin erilaiseksi ihmiseksi.

"Juhannuspommiksi" ristityssä lehtihaastattelussa Virolainen oli pohtinut, miksi kokoomus oli vaaleissa saavuttamastaan voitosta huolimatta jälleen kerran jätetty hallituksen ulkopuolelle.

Virolaisen mukaan taustalla olivat "yleiset syyt", eli Neuvostoliiton vastustus.

Kekkonen katsoi lausunnon pilanneen Suomen harjoittaman puolueettomuspolitiikan uskottavuuden. Valtioneuvos Martti Miettuselle lähettämässään kirjeessä hän totesi Virolaisen olevan "ulkopoliittisesti epäluotettava".

Virolainen mainitsee vuonna 1998 nauhoitetussa tv-haastattelussa, kuinka Kekkonen raivostui hänen kommenteistaan, vaikka tiesikin väitteen pitävän paikkansa.

Kekkosen reaktio ei tullut hänelle yllätyksenä. Virolaisen mukaan hän ei enää ollut "henkisesti se sama Urho Kekkonen kuin aikaisemmin."

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila. Möttönen ja vehtaaja on nyt pysyvästi kuunneltavissa Areenassa.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto