Hyppää pääsisältöön

Kohu housuttomasta Aku Ankasta nosti Suomen otsikoihin

Helsingin nuorisolautakunta päätti vuonna 1977 lopettaa Aku Ankan tilaamisen kaupungin nuorisotiloihin. Maailmalla naureskeltiin tiedoille, joiden mukaan syynä oli Akun housuttomuus ja tämän vakiintumaton parisuhde Iineksen kanssa.

Perusteet nuorisolautakunnan päätökselle olivat oikeasti arkisemmat. Määrärahojen niukkuus johti lehden tilauksen lopettamiseen.

Tapaus ei ollut ainoa laatuaan. Joulukuussa 1974 Kemin kaupunginhallitus oli lopettanut Aku Ankan tilaamisen kasvatusneuvolaan. Tällöin syyt olivat avoimen poliittiset: lehden katsottiin olevan liian länsimainen.

Helmikuussa 1978 lähetetyssä A-studiossa kuultiin ulkomaiden reaktioiden lisäksi nuorisotalolla aikaansa viettävien lasten mielipiteitä asiasta. Heidän mielestään kohu oli naurettava, olihan Akun ja Iineksen avioliitosta kuulemma olemassa kuvatodisteitakin.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit