Hyppää pääsisältöön

Näkymätön Marjatta

Yläasteikäinen Marjatta laittaa mielellään ruokaa, mutta ei koskaan syö saman pöydän ääressä muiden kanssa. Kotona ei arvata, että Marjatta sairastaa anoreksiaa.

Tietolaatikko

Rooleissa: Tiina Kemppainen (Marjatta). Liisa Paatso (äiti), Paavo Pentikäinen (isä).Hillevi Lagerstam (mamma). Tauno Lehtihalmes (pappa). Jukka-Pekka Palo (lääkäri). Salme Paasilinna (sairaanhoitaja). Tuula Tiittula (opettaja). Maija-Liisa Peuhu (terveydenhoitaja).Petri Arnikari (Perttu). Pauliina Saija (Anna). Tane Mäkelä (Esko). Siiri Nordin (Pikku-Marjatta).

Liikuntatunnilla punnertamisen makuun päässyt Marjatta ei ymmärrä, miksi opettaja on varannut hänelle ajan terveydenhoitajalta.

Kun Marjatta kotiin tullessaan oksentaa keittiön lattialle, äiti huolestuu. Onkohan Marjatta raskaana?

Isä ei naisten kotkotuksiin halua puuttua: "Kyllä se on naisena oleminen vaikeaa. Toinen äyskii ja paiskoo ja toinen vaan itkeä vollottaa. Onko meillä edes pullollista keskiolutta?"

Kun Marjatta pyörtyy ruokakaupassa ja joutuu sairaalaan, ymmärtävät vanhemmatkin ettei kyse ole pelkästään murrosikäisen kiukuttelusta.

Lääkäri kertoo Marjatalle Tove Janssonin satuhahmosta, näkymättömästä lapsesta, joka kieltäytyi syömästä ja lopulta katosi näkyvistä ollessaan oikein peloissaan.

"Et kai säkin vaan aio muuttua näkymättömäksi?"

Entä miksi Marjatta varasti pienenä postia omasta postilaatikosta?

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto