Hyppää pääsisältöön

Näkymätön Marjatta

Yläasteikäinen Marjatta laittaa mielellään ruokaa, mutta ei koskaan syö saman pöydän ääressä muiden kanssa. Kotona ei arvata, että Marjatta sairastaa anoreksiaa.

Tietolaatikko

Rooleissa: Tiina Kemppainen (Marjatta). Liisa Paatso (äiti), Paavo Pentikäinen (isä).Hillevi Lagerstam (mamma). Tauno Lehtihalmes (pappa). Jukka-Pekka Palo (lääkäri). Salme Paasilinna (sairaanhoitaja). Tuula Tiittula (opettaja). Maija-Liisa Peuhu (terveydenhoitaja).Petri Arnikari (Perttu). Pauliina Saija (Anna). Tane Mäkelä (Esko). Siiri Nordin (Pikku-Marjatta).

Liikuntatunnilla punnertamisen makuun päässyt Marjatta ei ymmärrä, miksi opettaja on varannut hänelle ajan terveydenhoitajalta.

Kun Marjatta kotiin tullessaan oksentaa keittiön lattialle, äiti huolestuu. Onkohan Marjatta raskaana?

Isä ei naisten kotkotuksiin halua puuttua: "Kyllä se on naisena oleminen vaikeaa. Toinen äyskii ja paiskoo ja toinen vaan itkeä vollottaa. Onko meillä edes pullollista keskiolutta?"

Kun Marjatta pyörtyy ruokakaupassa ja joutuu sairaalaan, ymmärtävät vanhemmatkin ettei kyse ole pelkästään murrosikäisen kiukuttelusta.

Lääkäri kertoo Marjatalle Tove Janssonin satuhahmosta, näkymättömästä lapsesta, joka kieltäytyi syömästä ja lopulta katosi näkyvistä ollessaan oikein peloissaan.

"Et kai säkin vaan aio muuttua näkymättömäksi?"

Entä miksi Marjatta varasti pienenä postia omasta postilaatikosta?

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto