Hyppää pääsisältöön

Leija, joka ei osannut lentää

Raili Ruston käsikirjoittama ja Jorma Piirosen tunnelmallisesti kuvaama lastennäytelmä kertoo pojasta, joka ikävöi kuollutta ystäväänsä, sekä leijasta, joka on kyllä kaunis, mutta joka ei vain opi lentämään.

Tietolaatikko

Kare Eskola (poika), Aale Mantila (Eemeli), Asko Sahlman(taiteilija), Orvo Kontio (leija-asiantuntija), Esko Rissanen (isä) ja Silja Saarimaa (äiti).

Samana päivänä kun vanhan kalastaja-Eemelin sydän pettää, poika löytää rannalta kuolleen lokin.

Kotonakin tuntuu puhaltavan vastatuuli, eikä ikävä tunnu helpottavan. Onneksi Eemeli elää edelleen pojan mielikuvituksessa.

Isä esittelee työpaikallaan tasapainokonetta, mutta pojan mielestä isä itse tarvitsisi sellaista renkaita enemmän.

"Myönnetään. Sellaista ei vaan oo ihmisille vielä keksitty", isä tuumaa.

Eemelin mielestä kuitenkin kaikkia tuulia, niin myötä kuin vastavirtaankin puhaltavia, tarvitaan.

"Jos sinä rupiat kalastajaksi, ni sun pitää oppia tuntemaan tuulet. Lounaismyrsky riepottaa ja sotkee verkot, mutta se tuo verkkoon myös suurimmat kalat."

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto