Hyppää pääsisältöön

Vaatteet, jotka suojaavat hyttysiltä ja punkeilta

Suojavaate. Kuva: thefashionwarrior.com

Vaatteiden suojausaineena käytettävä permetriini tunnetaan jo 90-luvun alkupuolelta erityisesti hyttysverkkojen käsittelyssä. Aineen tarkoituksena on torjua moskiittoja malaria-alueilla.

Nykyisin permetriinillä käsitellään hyttysverkkojen lisäksi myös ulkoiluvaatteita. Hyttysten lisäksi vaatteet torjuvat myös punkit ja hirvikärpäset. Punkien levittämään borrelioosiin ei ole rokotetta, joten vaatteet ovat ainoa tapa suojautua. Tämä onkin ehkä riittävän suuri syy käyttää permetriiniä. Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa aine, vaan hermomyrkky.

Permetriini on ihmiselle vaaraton hermomyrkky, mutta se tappaa ja karkottaa tehokkaasti hyttysiä, hirvikärpäsiä ja punkkeja. Erityisen haitallista se on vesieliöille, kuten kaloille. Permetriini käsittelyä ei pidäkään tehdä vesistön äärellä. Jos kotona on akvaario, niin peitä se ennen käsittelyä tai tee käsittely toisessa huoneessa. Vaatteista aine ei kuitenkaan liukene veteen.

Valmiiksi käsitellyt vaatteet ovat hajuttomia ja käsittelyn pitäisi kestää koko vaatteiden elinkaaren eli 50-70 pesukertaa. Vaatteet voi käsitellä myös itse. Tämä kertakäsittely kestää noin kuusi viikkoa pesukerroista huolimatta. 

Näin käsittelet vaatteet permetriinillä:

1. Valitse hyvin tuulettuva tila tai tuulelta suojassa oleva paikka ulkosalla.

2. Levitä käsiteltävä vaate lattialle tai ripusta vaateripustimelle niin, että kutakin vaatekappaletta on helppo suihkuttaa kummaltakin puolen ja antaa kuivua.

3. Permetriinin vaikutus säilyy jopa kuusi viikkoa viikottaisista pesuista huolimatta.

4. Suihkuta vaatetta kummaltakin puolelta vähintään 30 sekuntia 15-20 cm etäisyydeltä. Suihkuta hitaasti edestaisin liikkein niin, että vaate kostuu kauttaaltaan. Suihkuta huolellisesti erityisesti hihansuut, vetoketjukohdat, kaulukset, lahkeet ja kaikki aukkokohdat sekä kenkien reunat, joista hyttyset pääsevät sisälle.

5. Ripusta vaate kuivumaan muutamaksi tunniksi. Erittäin kosteissa olosuhteissa neljän tunnin kuivatus saattaa olla tarpeen.

6. Käsitellyt vaatteet voidaan pakata normaalisti. Retkiolosuhteita silmälläpitäen käsitellyt vaatteet voidaan sulkea muovipussiin, jotta ne pysyisivät kuivina.

7. Vuodeverkot, teltat, makuupussit ja alustat voidaan myös käsitellä permetriinillä. Suihkuta vuodeverkko kauttaaltaan reilun kosteaksi. Vamuuden vuoksi voit sulkea vuodeverkko muutamaksi tunniksi muovipussiin ”muhimaan”, jotta permetriini leviäisi tasaisesti. Tämän jälkeen ripusta kuivumaan. Makuupussi suihkutetaan ulkopuolelta kauttaaltaan kunnes ulkopinta on sen verran kostea, että väri tummenee hieman. Makuupussia ei tarvitse suihkuttaa sisältäpäin. Ripusta kuivumaan kahdeksi tunniksi (kosteissa olosuhteissa neljäksi tunniksi).

8. Synteettisen polyuretaanipäällysteisen nylonteltan oviläpät ja ovet voidaan käsitellä permetriinillä. Pystytä teltta ulos ja suihkuta kaikki teltan läpät ja ovet kosteiksi. Anna kuivua vähintään kaksi tuntia.

9. Vältä permetriinihuurun hengittämistä. Pese heti ja huolellisesti pois iholle joutunut permetriini.

 

Lisätietoja:

varuste.net

Linkit:

Kommentit