Hyppää pääsisältöön

Beat-legendat Allen Ginsberg ja William S. Burroughs Suomessa

1950- ja 60-lukujen amerikkalaisen kirjallisuuden nimekkäimmät radikaalit, runoilija Allen Ginsberg ja kirjailija William S. Burroughs, pistäytyivät molemmat Suomessa vuonna 1983.

Tietolaatikko

Allen Ginsberg (3.6.1926 - 5.4.1997)
William S. Burroughs (5.2.1914 - 2.8.1997)

Ginsberg ja Burroughs kuuluivat niin sanottuun beat-sukupolveen, amerikkalaisen vastakulttuurin piirissä vaikuttaneeseen taiteilijoiden joukkoon, johon heidän lisäkseen lukeutuivat myös sellaiset nimet kuin Jack Kerouac ja Gregory Corso.

Ginsbergin kuuluisin runo, "Howl" eli "Huuto" johti vuonna 1957 oikeustoimiin, sillä sitä pidettiin epäsiveellisenä.

Suomessa runon esittäminen radiossa poiki vuonna 1969 eduskuntakyselyn. Esitys tuomittiin toimiluvan vastaisena ja Yleisradion johtokunta rankaisi vastaavaa ohjelmatoimittajaa Pekka Lounelaa muistutuksella.

Ginsberg kertoo haastattelussa, että kirjoittaja, joka ei käsittele kaikkia ihmiselämän eri puolia, tekee vain "kuvitelmaa lapsille". Ginsberg ilmoittaakin hänen omatuntonsa käskevän puhua totta suomalaisille.

Beat-kollega William S. Burroughsilla ei sen sijaan ollut mitään erityistä viestiä tuliaisina eurooppalaisille kuulijoilleen. Hänen mukaansa taiteen tehtävä oli tietoisuuden laajentaminen, tosin sekään ei Burroughsin mielestä enää juuri pitänyt paikkaansa.

Teksti: Arsi Alenius

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto