Hyppää pääsisältöön

Juhannustaikoja

Luonnon helmassa ja pellon liepeillä kannattaa viettää tovi jos toinenkin. Tarinoiden mukaan avioton nainen voi juhannusyönä kohdata tulevan sulhonsa.

Juhannusyössä on taikaa. Yötön yö ja Suomen luonto näyttää voimansa, ja kertoo tarkkasilmäiselle ja -korvaiselle sinkulle erityisesti tulevaisuudesta ja mahdollisesta avioliitosta.

Laukaalla Peurankajärven rannalla arvellaan horoskooppien korvanneen taiat ja loitsut. Toimittaja Vuokko Niskanen tiedustelee haastateltavilta, miksi juhannustaiat ovat ainoastaan naisten hommaa. Eikö nuorukaisia kiinnosta nähdä tulevaa vaimoaan?

Herrat eivät ole kuulleet moisesta, ja kertovat heilan löytyneen ilmankin.

Vuotta myöhemmin jo miehiäkin kehotetaan taikojen pariin. Toisessa leikkeessä rakkaudennälkäinen nuori mies on kavunnut yksin katolle kuuntelemaan ympäristöstä kantautuvia viestejä. Soitannalla, lapsen itkulla ja kolinalla on kaikilla oma merkityksensä ja ne kertovat tulevaisuudesta erilaista tarinaa.

Pimeän pelolla ja korkean paikan kammollakin saattaa olla oma vaikutuksensa tulkintoihin ja näkyihin. Kirjailija Eeva-Maija Poijärvi arvelee pelon houkuttavan esiin mielikuvituksesta niin härät, sulhot kuin aarteetkin. Entä miksi sirpaleiden sanotaan tuovan onnea?

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit