Hyppää pääsisältöön

Juhannustaikoja

Luonnon helmassa ja pellon liepeillä kannattaa viettää tovi jos toinenkin. Tarinoiden mukaan avioton nainen voi juhannusyönä kohdata tulevan sulhonsa.

Juhannusyössä on taikaa. Yötön yö ja Suomen luonto näyttää voimansa, ja kertoo tarkkasilmäiselle ja -korvaiselle sinkulle erityisesti tulevaisuudesta ja mahdollisesta avioliitosta.

Laukaalla Peurankajärven rannalla arvellaan horoskooppien korvanneen taiat ja loitsut. Toimittaja Vuokko Niskanen tiedustelee haastateltavilta, miksi juhannustaiat ovat ainoastaan naisten hommaa. Eikö nuorukaisia kiinnosta nähdä tulevaa vaimoaan?

Herrat eivät ole kuulleet moisesta, ja kertovat heilan löytyneen ilmankin.

Vuotta myöhemmin jo miehiäkin kehotetaan taikojen pariin. Toisessa leikkeessä rakkaudennälkäinen nuori mies on kavunnut yksin katolle kuuntelemaan ympäristöstä kantautuvia viestejä. Soitannalla, lapsen itkulla ja kolinalla on kaikilla oma merkityksensä ja ne kertovat tulevaisuudesta erilaista tarinaa.

Pimeän pelolla ja korkean paikan kammollakin saattaa olla oma vaikutuksensa tulkintoihin ja näkyihin. Kirjailija Eeva-Maija Poijärvi arvelee pelon houkuttavan esiin mielikuvituksesta niin härät, sulhot kuin aarteetkin. Entä miksi sirpaleiden sanotaan tuovan onnea?

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto