Hyppää pääsisältöön

Juhannustaikoja

Luonnon helmassa ja pellon liepeillä kannattaa viettää tovi jos toinenkin. Tarinoiden mukaan avioton nainen voi juhannusyönä kohdata tulevan sulhonsa.

Juhannusyössä on taikaa. Yötön yö ja Suomen luonto näyttää voimansa, ja kertoo tarkkasilmäiselle ja -korvaiselle sinkulle erityisesti tulevaisuudesta ja mahdollisesta avioliitosta.

Laukaalla Peurankajärven rannalla arvellaan horoskooppien korvanneen taiat ja loitsut. Toimittaja Vuokko Niskanen tiedustelee haastateltavilta, miksi juhannustaiat ovat ainoastaan naisten hommaa. Eikö nuorukaisia kiinnosta nähdä tulevaa vaimoaan?

Herrat eivät ole kuulleet moisesta, ja kertovat heilan löytyneen ilmankin.

Vuotta myöhemmin jo miehiäkin kehotetaan taikojen pariin. Toisessa leikkeessä rakkaudennälkäinen nuori mies on kavunnut yksin katolle kuuntelemaan ympäristöstä kantautuvia viestejä. Soitannalla, lapsen itkulla ja kolinalla on kaikilla oma merkityksensä ja ne kertovat tulevaisuudesta erilaista tarinaa.

Pimeän pelolla ja korkean paikan kammollakin saattaa olla oma vaikutuksensa tulkintoihin ja näkyihin. Kirjailija Eeva-Maija Poijärvi arvelee pelon houkuttavan esiin mielikuvituksesta niin härät, sulhot kuin aarteetkin. Entä miksi sirpaleiden sanotaan tuovan onnea?

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto