Hyppää pääsisältöön

Terveysvaikutteinen pellava

Kun ravintotietoisuus lisääntyy, haluamme ruoastamme aina vain terveellisempää. Pellava sopii mainiosti ruoanlaittoon tuomaan lisäravinteita, mutta vanhasta viljelykasvista on myös vaateteollisuuden tarpeisiinkin.

Tietolaatikko

Ensimmäisestä leikkeestä on jouduttu leikkaamaan osia pois tekijänoikeuksien vuoksi
Pellava (Linum usitatissimum) on yksivuotinen alle metrin korkuinen kuitu- ja öljykasvi
Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja
Pellavasta on erikseen jalostettu lajikkeita siementen ja kuitujen tuotantoa varten

Kuitujen puutteen uskotaan olevan yksi merkittävimmistä syistä paksusuolen syöpään. Pellavan siemenet ja pellavarouhe edistävät vatsantoimintaa ja vaikuttavat suotuisasti myös kolesteroliarvoihin.

" Jo vanhakansa opasti, että ummetukseen auttaa kun liottaa pellavan siemeniä yön yli lämpimässä vedessä ja nauttii muodostuneen liman aamulla" kertoo toimittaja nauhalla ensimmäisessä leikkeessä.

Toisessa leikkeessä voi ihailla vuoden 1968 maisemia ja pellavan valmistusta langaksi. Tiedätkö miltä kehruurukki näyttää? Lyhyessä pätkässä maaseudun sydämeen, kuvataan Ylivieskalaisten naisten pellavan työstämistä.

Muistatko vielä miltä pellava kasvina näyttää? Entä tunnistaisitkö pellavan siemenet? Kolmas leike esittelee lyhyesti pellavan ulkonäöltään.

Teksti: Heidi Tetri