Karu luonto, käsiemme taito ja ajan muokkaamat muodot. Näistä aineksista syntyi suomalainen muotoilu vuonna 1960.
Allotria Filmin elokuvassa esitellään 1960-luvun alun suomalaisen muotoilun tähtinimiä ja heidän töitään.
Esittelyssä on neljä näkökohtaa, joita edustavat neljä valittua, Suomen monista muotoilijoista. Lähemmin tarkastellaan Bertel Gardbergin, Dora Jungin, Kaj Franckin ja Timo Sarpanevan kätten töitä.
Aluksi saamme seurata, kuinka hopeaseppä Bertel Gardberg takoo hopeista astiaa. Filmin mukaan Gardberg hylkää tarpeettomat kokonaisuutta rikkovat tekijät ja keskittyy muodon puhtauteen.
Tekstiilitaiteilija Dora Jung kutoo kangaspuilla luontoaiheisia ryijyjä. Luonnon väreistä inspiraationsa ammentavat tekstiilit tuovat lämpöä, eloa ja personaallisuutta suomalaiseen kotiin.
Elokuvan mukaan Kaj Franck on luonut kokonaan uuden muotoilukäsitteen. Franckin käyttökeramiikassa kauneus ja käytännöllisyys yhdistyvät, kokonaisuus on yksinkertainen, viehättävä ja harmooninen.
Suomalaiselle muotoilulle on ominaisinta suunnittelijan ja käsityöläisen välinen yhteistyö. Parhaiten tämä on nähtävissä lasiteollisuudessa ja erityisesti Timo Sarpanevan tuotannossa.
Filmin lopuksi nähdään välähdyksiä muiden, 1960-luvun alussa pinnalla olleiden taiteilijoiden töistä: Göran Hongellin suunnittelemia laseja, Kaarina Ahon kuppeja, Ulla Procopen suunnittelemia saviastioita, sekä jo esitellyt Bertel Gardbergin tupakka-astiat ja kynttilänjalat sekä Tapio Wirkkalan suunnittelema Jäävuori-maljakko.
Teksti: Emilia Kemppi