Hyppää pääsisältöön

Sankarivainajan kotiinpaluu rajan takaa

Neuvostoliiton hajoaminen 1990-luvun alussa mahdollisti toisen maailmansodan aikaisten sankarivainajien etsinnät Venäjän puolella. Ohjelma näyttää, millaista vapaaehtoistyö oikeasti on.

Tietolaatikko

Sankarivainaja on sotatoimissa surmansa saanut omiin joukkoihin kuulunut henkilö
Nimitys perustuu ajatukseen, että jokainen henkensä yhteisen asian puolesta antanut on yhteisön näkökulmasta sankari

"Suomalaiset sotilaat lupasivat sodan aikana toisilleen, että kaveria ei jätetä. Moni kaatunut kuitenkin jäi kentälle, varsinkin kesän 1944 vetäytymistaistelujen aikana" kertoo juontaja ohjelman aluksi.

Vuonna 2002 tätä lupausta omalta osaltaan täytti kymmenkunta vapaaehtoista. Nämä suomalaiset tutkivat arkistoja löytääkseen tietoa vainajien mahdollisesta sijainnista, jonka jälkeen he suuntaavat Laatokan Karjalaan tarkoituksenaan tuoda sankarivainajat kotimaahan tunnistettaviksi ja haudattaviksi.

Yli 800 ruumista oli löydetty vuonna 2002 ohjelmaa tehtäessä ja niistä n. 200 oltiin tunnistettu. Vaikka tuhannet kaatuneet odottavat vielä kotiin pääsyä rajan takana, aikoivat etsintää organisoineet tahot silti lopettaa laajamittaiset etsinnät Laatokan Karjalassa.

Teksti: Heidi Tetri