Hyppää pääsisältöön

Ruisrock-dokumentti saa ensi-iltansa Yle Teemalla ensi viikolla

Ruisrock - 40 vuotta rokkia ja rakkautta -dokumentti saa ensi-iltansa Teemalla 4. heinäkuuta.

Ruisrockin yleisöä. // Kuva: Tomi Mikola

Mitä Metallican edusmies teki Ultra Bran biisilistalle? Mitä Thin Lizzyn Phil Lynott teki Pedro Hietasen asuntovaunussa? Kuka huijasi ja kuinka PMMP:n Miran pois Nirvanan keikalta? Miksi Rammsteinin keikan aikana järjestäjät pelkäsivät maan repeävän ja nielaisevan yleisömassan?

Näihinkin kysymyksiin antaa vastauksen Antti Kuivalaisen ohjaaman tuore dokumentti, joka nähdään YLE Teemalla Ruisrockin kynnyksellä maanantaina 4. heinäkuuta. "Ruisrock – 40 vuotta rokkia ja rakkautta" kertoo Suomen vanhimman rockfestivaalin historiasta ja kasvusta tähän päivään. Samalla se on matka populaarikulttuuriin rakenteellisiin muutoksiin Kekkosen Suomesta euroaikaan, mustavalkoisesta värilliseen.

Ruisrock syntyi nuorten halusta saada aikaan jotakin omaa ja erilaista korkeakulttuurisen Turun Musiikkijuhlien rinnalle. Uskomattomalla rohkeudella he saivat aikaan festivaalin, joka pisti nuorison liikkeelle heti alusta alkaen. Musiikin uusille virtauksille oli kasvava kysyntä Suomessakin. Ensimmäinen Ruisrock elokuussa 1970 veti paikalle noin 38 000 juhlijaa kolmen päivän aikana; Suomessa ei ollut aiemmin koettu yhtä mittavaa artistikattausta samalla kertaa. Maine kiiri kauas; seuraava kesänä Ruisrock oli yksi Euroopan suurimmista musiikkitapahtumista ja rikkoi 100 000 kävijän rajan.

Dokumentissa saavat puheenvuoron niin Ruisrockin alkuperäiset kuin nykyisetkin tekijät, artistit ja yleisö. Mukana on myös runsaasti ennennäkemätöntäkin arkistomateriaalia, jota on kerätty Ylen, Sibeliusmuseon, festivaalijärjestäjien ja yksityishenkilöiden arkistoista. Mukana myös mm. ennennäkemätön Chuck Berryn haastattelu vuodelta 1976.

Välähdyksiä festivaalin pääasiasta eli live-esityksistä tarjoavat artistit kaikilta neljältä vuosikymmeneltä mm. Jussi Raittinen, Juice Leskinen Grand Slam, Dingo, Don Huonot, Apocalyptica, Eppu Normaali, The Rasmus, The Ark, Gogol Bordello ja Flogging Molly. Haastatteluissa menneitä vuosia muistelevat Ismo Alanko, Juha Torvinen, Michael Monroe, Pedro Hietanen ja monet muut artistit. Festivaalin järjestäjät Antero Laiho, Kari Purssila, Rainer Koski ja Juhani Merimaa kertovat festivaalin tarinan vaihe vaiheelta unohtamatta mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Ruisrock – 40 vuotta rokkia ja rakkautta

YLE Teema 4.7.2011 klo 22.35.

Lähteet: YLE