Hyppää pääsisältöön

Rantasaunaa rakentamassa 1982

Hyvän rantasaunan rakentamiseen tarvitaan paljon puuta, talkootyötä sekä mukavaa yhdessäoloa. Ohjelmassa Meille rakennetaan rantasauna (1982) perehdytään rannalle pystytettävän savusaunan rakentamiseen talvisista puunkaatourakoista ensimmäisiin löylyihin uudenkarheassa saunassa.

Mikään ei ole suomalaisempaa kuin sauna järven rannalla, varsinkin jos se on rakennettu itse.

Saunan rakentaminen on osa suomalaista kulttuuriperinnettä, mutta valitettavasti tämäkin perinne on katoamassa.

Yhä useampi sauna löytyy saman katon alta kuin mökki ja yhä useampi sauna toimii sähköllä.

Rakentaminen alkaa jo syksyllä, kun maahan tehdään saunan perustukset. Työt jatkuvat talvella puiden kaadolla ja kuorimisella. Kuoritut hirret pinotaan taidokkaasti päällekkäin, ja välit tilkitään eristeillä.

Rantasaunan rakentamiseen kuuluu myös vihtojen tekeminen. Itäisessä Suomessa saadaan tietenkin tehdä vastoja.

Saunanrakennuksessa tärkeintä on kuitenkin sen viimeinen vaihe: saunan vihkiminen käyttöön.

Tietolaatikko

Pieni osa ohjelmasta on mykkää, sillä videossa esiintynyttä musiikkia ei voida tekijänoikeudellisista syistä käyttää.

Teksti: Henri Saloranta ja Sirpa Jegorow

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto