Hyppää pääsisältöön

Rantasaunaa rakentamassa 1982

Hyvän rantasaunan rakentamiseen tarvitaan paljon puuta, talkootyötä sekä mukavaa yhdessäoloa. Ohjelmassa Meille rakennetaan rantasauna (1982) perehdytään rannalle pystytettävän savusaunan rakentamiseen talvisista puunkaatourakoista ensimmäisiin löylyihin uudenkarheassa saunassa.

Mikään ei ole suomalaisempaa kuin sauna järven rannalla, varsinkin jos se on rakennettu itse.

Saunan rakentaminen on osa suomalaista kulttuuriperinnettä, mutta valitettavasti tämäkin perinne on katoamassa.

Yhä useampi sauna löytyy saman katon alta kuin mökki ja yhä useampi sauna toimii sähköllä.

Rakentaminen alkaa jo syksyllä, kun maahan tehdään saunan perustukset. Työt jatkuvat talvella puiden kaadolla ja kuorimisella. Kuoritut hirret pinotaan taidokkaasti päällekkäin, ja välit tilkitään eristeillä.

Rantasaunan rakentamiseen kuuluu myös vihtojen tekeminen. Itäisessä Suomessa saadaan tietenkin tehdä vastoja.

Saunanrakennuksessa tärkeintä on kuitenkin sen viimeinen vaihe: saunan vihkiminen käyttöön.

Tietolaatikko

Pieni osa ohjelmasta on mykkää, sillä videossa esiintynyttä musiikkia ei voida tekijänoikeudellisista syistä käyttää.

Teksti: Henri Saloranta ja Sirpa Jegorow

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto