Hyppää pääsisältöön

Sauli Niinistö ja presidenttiehdokkuuden vaikeus

Päätös presidenttiehdokkuudesta on ollut Niinistölle vaikea jo kolmesti. "Pohdinta oli äärimmäisen vaikeaa vuonna 1999, helpompaa vuonna 2005 ja nyt jossakin siinä keskivälissä", Niinistö mietti vuonna 2011.

Vuoden 2000 vaalien alla Sauli Niinistö kohahdutti puoluettaan ja suurta osaa kansasta kieltäytymällä ehdokkuudesta puhtaasti yksityiselämäänsä liittyvistä syistä.

"Eihän tällaiseen hyvin yksinkertaiseen, jopa askeettiseen elämäntapaan tottunut puolivallaton leskimies ole omiansa tasavallan presidentin tehtäviin. (...) Minä olen vapaa livahtamaan tästä vaikka torille kahville ja vapaa vaikka siinä matkalla ärsyttämään ihmisiä ja polttamaan kadulla savukkeen. (...) Tai sitten, lenkin jälkeen, siinähän tulee jano."

Syyskuussa 1999 valtiovarainministeri Niinistö oli Timo Harakan vieraana Musta laatikko -ohjelmassa. Niinistö keskustelee päätöksestään olla ryhtymättä presidenttiehdokkaaksi sekä presidentinvaalikampanjoiden etiikasta.

Vuonna 2006 päivänpolitiikasta Euroopan investointipankin varajohtajaksi siirtynyt Niinistö antoi myöten, asettui vastaehdokkaaksi Haloselle, ja hävisi.

Presidenttiehdokas Sauli Niinistön maailmankuvaa käsiteltiin Maarit Tastulan Punainen lanka -ohjelmassa tammikuussa 2006.

Pian presidentivaalien jälkeen hän palasi kaikkien aikojen suurimmalla äänimäärällä eduskuntaan ja nousi sen puhemieheksi.

Omapäisen, suurta kansansuosiota nauttineen Niinistön päätöstä asettua vielä kolmannen kerran ehdolle arvuuteltiin pitkään. Kesäkuussa 2011 hän pani sille pisteen ilmoittamalla olevansa tehtävään jälleen halukas.

"Haluaisin nähdä sen todellisen kannatuksen, jota mahdollisesti nautin."

Keskustele