Vuokramarkkinoilla huijaaminen on uudehko ilmiö Suomessa. Huijareiden vuokra-asuntoilmoituksia koskevat rikosilmoitukset lisääntyivät Helsingin poliisin mukaan selvästi viime vuoden lopulla. Sen jälkeen rikosilmoitustahti on jatkunut tasaisena.
- Huijareita on edelleen liikkeellä, mutta onneksi ihmiset oppivat varomaan epäilyttäviä asuntoilmoituksia. Huijauksen kohteina on usein esimerkiksi opiskelijoita, joilla on kiire saada asunto. Tässä tilanteessa kiusaus tarttua epäilyttävältäkin tuntuvaan ilmoitukseen on suuri, rikosylikonstaapeli Jari Paunonen Helsingin poliisista kertoo.
Tyypillisessä helsinkiläistapauksessa huijaus koskee keskusta-asuntoa. Huijari on tavallisesti ulkomailta; kotimaisiakin löytyy. Helsingin poliisin mukaan monet huijareista ovat Englannista, tai väittävät olevansa muuttamassa sinne töihin. Ilmoitus voi olla suomenkielinen, mutta kommunikointikielenä on yleensä englanti.
Huijatuksi tullut voi saada rahansa takaisin vain jos poliisi onnistuu saamaan rikollisen kiinni. Siitä ei kuitenkaan ole mitään takeita. Vuokra-asuntoilmoituksella huijaaminen on rikosoikeudellisesti usein vain petos tai lievä petos, mikä vaikeuttaa ulkomailta tehdyn huijauksen selvittämistä. Pikkurikosten tutkinta-avunpyyntöihin ei välttämättä edes reagoida. Silti rikosilmoituksen teko kannattaa.

Myös Kuluttajavirastossa on huijaustapausten lisääntyminen pantu merkille.
- Vuokra-asuntoilmoituksilla huijaamisen on selvästi lisääntynyt vuoden 2011 aikana, viraston lakimies Gunveig Planting toteaa.
- Samalla huijarilla voi olla monta, samalla ilmoituksella hankittua uhria. Nettikeskusteluja seuraamalla moni epäileväinen on löytänyt tietoa vastaavista tapauksista ja välttynyt huijatuksi tulemiselta. Myös ilmoituksen julkaisijalle kannattaa ilmoittaa epäilyksistään, Planting vinkkaa.
Tyypillinen huijari, tyypillinen uhri
Huijari otollisimpia asiakkaita ovat pikaisesti asuntoa tarvitsevat ja vähän kokemusta asunnon hankinnasta omaavat. Myös äkillinen elämänmuutos, joka pakottaa väliaikaisen asunnon etsintään, voi altistaa huijatuksi tulemiselle. Huijari osaa hyödyntää huijattavan epätoivoa esiintymällä sähköpostinvaihdossa ja puhelimessa yhtä aikaa ymmärtäväisesti, vakuuttavasti ja määrätietoisesti. Huijari usein myös kiiruhtaa huijattavaa päätöksenteossa.
Niinpä tyypillinen uhri tarttuu epäilyttävältäkin tuntuvaan tarjoukseen nopeasti, ettei menettäisi hyvää tilaisuutta. Hän suostuu lähettämään huijarille rahaa vuokratakuuta, vuokraennakkoa tai molempia varten asuntoa näkemättä, tavallisesti jotain muuta kuin pankin kautta.
Näin vältät huijatuksi tulemisen: - Älä tee vuokrasopimusta asuntoa näkemättä. - Älä lähetä rahaa asuntoa näkemättä. - Älä lähetä rahaa mitään muuta kuin pankin kautta. - Tutki ilmoitus tarkkaan. Pane merkille, jos löydät jotain epäselvää ja kysy ilmoituksen jättäjältä. - Soittaminen kannattaa aina. - Käy asunnolla ja kysy, ollaanko asunnossa tietoisia siitä, että uutta vuokralaista haetaan. - Muista maalaisjärki – se mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ei todennäköisesti ole totta. - Ole realisti hintatason suhteen. |
Ilmoituksen julkaisijan vastuu
Huijari laatii ilmoituksensa niin, että se vetoaa moniin hyväuskoisiin nopeasti. Hän tietää, että ilmoitus voi herättää epäluuloa, esimerkiksi puutteellisten yhteystietojensa vuoksi, joten hän pyrkii antamaan itsestään luotettavan kuvan kahdenvälisessä yhteydenpidossa.

Rakettimaisesti kohonneita vuokria ajatellen ei ole ihme, että vuokrahuijarit ovat löytäneet tiensä pääkaupunkiseudulle. Hämärätoimintaa helpottaa sekin, että Suomessa vain harvoilla on kokemusta huijausyrityksistä asuntomarkkinoilla. Eräs yleinen harhaluulo on kuvitella, että huijari-ilmoituksilta voi välttyä seuraamalla vain tunnetuimpia, ilmoittajalle maksullisia sivustoja. Taitavat huijarit saavat ilmoituksensa niillekin.
Päätoimittaja Tapio Luoto Sanoma Digital Finlandista, kuinka yleistä vuokra-asuntoilmoituksilla huijaaminen on?
- Oikotie.fi –palveluun voi tulla satoja ilmoituksia päivässä. Huijauksia on keskimäärin muutama kuukaudessa. Aivan viime aikoina huijareita on ollut liikkeellä jonkin verran enemmän. On tavallista, että huijarit aktivoituvat toimimaan samaan aikaan useissa eri palveluissa.
Miten päättelette, että liikkeellä on huijari?
- Jos ilmoituksen jättäjä toimii kaikin puolin asiallisesti, on huijaamistarkoitusta käytännössä mahdotonta huomata siinä vaiheessa, kun ilmoitusta jätetään. Jos vahva epäily huijaamisesta herää julkaisun jälkeen, ilmoitus poistetaan lisäselvitysten ajaksi. Kannattaa ilman muuta vinkata asiakaspalveluumme, jos havaitsee jotain epäilyttävää johonkin ilmoitukseemme liittyen.
Mikä on teidän vastuunne sivustollanne julkaistavien ilmoitusten asiallisuudesta?
- On meidän etumme mukaista tarjota kuluttajille niin luotettavaa palvelua kuin mahdollista. Samaan aikaan meillä on julkaisuvastuumme myös ilmoituksen jättäjää kohtaan.
Miten te voitte auttaa huijatuksi tullutta?
- Voimme vain poistaa ilmoituksen ja neuvoa ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Laki estää meitä antamasta ilmoituksen jättäjän julkaisemattomia yhteystietoja huijatuksi tulleelle, mutta viranomaisille voimme nämä tiedot luovuttaa virallista tutkintapyyntöä vastaan.
Huijatuksi tuleminen ei ole häpeä, kuten ei minkään muunkaan rikoksen uhriksi joutuminen. Jos olet tullut huijatuksi, tee ilmoitus viranomaisille – teet hyvän työn kaikille, ja annat paremman mielen itsellesi, samalla kun vaikeutat hämärähommien jatkoa. Parhaassa tapauksessa saat menettämäsi rahat takaisin.
Kuningaskuluttaja otti yhteyttä huijariin
Sami Koivisto / YLE