Hyppää pääsisältöön

Ihan tavallinen perhe

Dokumentti kertoo suomalaisen Roopen ja Somaliasta muuttaneen Zahran avioliitosta ja elämästä. Zahra on kohdannut Suomessa ennakkoluuloja, mutta ei väkivaltaa.

Pariskunta kohtasi Turussa keskellä katua, kun Zahra ohitti Helsingistä Turun juhlahumuun saapuneen Roope Sovalan.

"Mä sen siinä sitten pysäytin, oli pakko keksiä jotain asiaa kun tuli niin nätti tyttö vastaan. Sanoin, ettei tämmöinen helsinkiläiskaveri ravintolaan löydä, ellei Zahra lähde näyttämään", Roope kertaa muutaman vuoden takaisia tapahtumia.

Mogadishusta 17-vuotiaana muuttanut Zahra oli ensimmäisiä Suomeen saapuneita somaleita. Ennakkoluuloilta ei ole voinut välttyä.

Epäluuloa ovat herättäneet ainakin naisten ympärileikkaus ja hunnutettu ulkomuoto. Zahran mukaan kuitenkin erityisesti nuoremmat sukupolvet kyseenalaistavat ahkerasti afrikkalaisia perinteitä. Hyvin harva haluaa enää leikkauttaa tytärtään.

"Somaliassa naiset käyvät sekä töissä että hoitavat perheen. Tällä tapaa heillä on paljonkin valtaa perheessä", Zahra kertoo Annantalolle kerääntyneelle yleisölleen.

Tasa-arvoisesta kodista kotoisin oleva Zahra vieroksuu mallia, jossa perheen isien keskustellessa vaimot istuvat hiljaa. Hänen näkemyksensä mukaan valta on usein nimenomaan naisella, eli sillä, joka hoitaa perheen.

Roope-isä kertoo heidän olevan ihan tavallinen perhe. Sovalan perheessä käydään kaupassa, keitellään puuroa, luetaan kuvakirjoja ja pähkäillään uhmaikäisen käytöstä.

"Zahra on ihan tavallinen tyttö, mitä nyt on harvinaisen kaunis", hän kertoo silittäen hellästi vieressään istuvan vaimonsa hiuksia.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto