Hyppää pääsisältöön

Ihan tavallinen perhe

Dokumentti kertoo suomalaisen Roopen ja Somaliasta muuttaneen Zahran avioliitosta ja elämästä. Zahra on kohdannut Suomessa ennakkoluuloja, mutta ei väkivaltaa.

Pariskunta kohtasi Turussa keskellä katua, kun Zahra ohitti Helsingistä Turun juhlahumuun saapuneen Roope Sovalan.

"Mä sen siinä sitten pysäytin, oli pakko keksiä jotain asiaa kun tuli niin nätti tyttö vastaan. Sanoin, ettei tämmöinen helsinkiläiskaveri ravintolaan löydä, ellei Zahra lähde näyttämään", Roope kertaa muutaman vuoden takaisia tapahtumia.

Mogadishusta 17-vuotiaana muuttanut Zahra oli ensimmäisiä Suomeen saapuneita somaleita. Ennakkoluuloilta ei ole voinut välttyä.

Epäluuloa ovat herättäneet ainakin naisten ympärileikkaus ja hunnutettu ulkomuoto. Zahran mukaan kuitenkin erityisesti nuoremmat sukupolvet kyseenalaistavat ahkerasti afrikkalaisia perinteitä. Hyvin harva haluaa enää leikkauttaa tytärtään.

"Somaliassa naiset käyvät sekä töissä että hoitavat perheen. Tällä tapaa heillä on paljonkin valtaa perheessä", Zahra kertoo Annantalolle kerääntyneelle yleisölleen.

Tasa-arvoisesta kodista kotoisin oleva Zahra vieroksuu mallia, jossa perheen isien keskustellessa vaimot istuvat hiljaa. Hänen näkemyksensä mukaan valta on usein nimenomaan naisella, eli sillä, joka hoitaa perheen.

Roope-isä kertoo heidän olevan ihan tavallinen perhe. Sovalan perheessä käydään kaupassa, keitellään puuroa, luetaan kuvakirjoja ja pähkäillään uhmaikäisen käytöstä.

"Zahra on ihan tavallinen tyttö, mitä nyt on harvinaisen kaunis", hän kertoo silittäen hellästi vieressään istuvan vaimonsa hiuksia.

Teksti: Sanna-Katja Pohjalahti

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto