Hyppää pääsisältöön

Jari Tervo ja Kekkoslovakia

Kirjailija Jari Tervo suomii kovin sanoin käsityksiämme presidentti Kekkosen todellisesta merkityksestä Suomelle. Ne perustuvat näköispatsaaseen, hän sanoo.

Tervo vieraili Arto Nybergin ohjelmassa syyskuussa 2004 vastailmestyneen Myyrä-teoksensa tiimoilta. Finlandia-palkinnostakin ehdolla ollut teos sijoittuu 1970-luvun lopun Suomeen, "Kekkoslovakiaan".

Tervo vertaa käsityksiämme Kekkosesta henkilönä ja hänen todellista merkitystään maamme historiaan "näkoispatsaaksi".

"Mun metodi on ollut kovertaa se patsas tyhjäksi, täyttää se omilla merkityksilläni ja herättää patsas sitten henkiin. Tällä tavoin pääsen puhumaan oikeasti paitsi Kekkosen ajasta, vallankäytöstä ja ulkopolitiikasta, myös itselleni tärkeistä asioista."

Rovaniemellä vuonna 1959 syntyneen Tervon ensimmäinen julkaistu teos oli runoteos Tuulen keinutuoleja (1980). Ensimmäinen romaani Pohjan hovi ilmestyi vuonna 1992. Kirjoittamisen rinnalla hän työskenteli Ilta-Sanomien toimittajana aina vuoteen 1995 asti, jolloin hän jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi.

Tervo on kirjoittanut liki 20 teosta, runojen ja proosan lisäksi myös elokuvakäsikirjoituksia ja kuunnelmia. Vuonna 2006 ilmestynyt Ohrana, joka jatkaa Myyrän jalanjäljillä.

Suomalaiset tuntevat hänet myös viihdeohjelma Uutisvuodosta, missä alkuperäiskaartiin kuuluva kapteeni Tervo on kommentoinut viikon uutistapahtumia jäljittelemättömään tyyliinsä jo vuodesta 1998 alkaen.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto